Belföld

Demszky szerint a MeH tévedett

Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármester szerint tévedett a Miniszterelnöki Hivatal (MeH), amikor a kormányszóvivő útján azt állította, hogy nem volt szerződése Mesterházy Ernővel, a főpolgármester főtanácsadójával, akit BKV-s ügyekben nemrég gyanúsítottként hallgattak ki.

“Ez egy tévedés volt, a Miniszterelnöki Hivatalnak egy kampányidőszakban tett tévedése” – mondta a városvezető a BKV-ügyeit vizsgáló fővárosi bizottság szerdai ülésén, Steiner Pál (MSZP) testületi tag kérdésére válaszolva.

A fővárosi szocialista frakcióvezető azt kérdezte: “hogyan értelmezi” Demszky Gábor azt, hogy a kormányszóvivő azt mondta, a kormánynak nem volt szerződése Mesterházy Ernővel.

Demszky Gábor utalt arra, hogy a bizottsági tagoknak átadott – két kötetnyi – anyagban szerepel két, a saját állítását alátámasztó dokumentum. Mint elmondta, az egyik egy megállapodás, amely azt rögzíti, hogy a főváros és a kormány közötti közös ügyek koordinálásával megbízott személynek milyen feladatai vannak, míg a másik dokumentum azt tartalmazza, hogy ezzel a feladattal Mesterházy Ernőt bízzák meg. Jelezte: mindkét iratot Szilvásy György akkori kancelláriaminiszter és ő írta alá.

Hozzátette azt is: a megbízás “ingyenes” volt, tehát Mesterházy nem kapott a munkájáért fizetést.
Arra a felvetésre, hogy a főpolgármester és Mesterházy között létrejött politikai tanácsadói szerződés – ahogyan Tiba Zsolt főjegyző fogalmazott – “kuriózum volt”, kijelentette: egyetért a főjegyzővel. Mint fogalmazott, kuriózum volt a MeH-hel kötött szerződés is az ingyenessége miatt és a politikai tanácsadói szerződés is, ugyanezért.

György István (Fidesz) bizottsági elnök arra volt kíváncsi: a “politikai csomagolóipar terméke” volt-e az, ahogy Hagyó Miklós lemondott a BKV felügyeletével kapcsolatos jogokról, vagy a főpolgármester kérte erre.

Demszky Gábor “a történészek kedvéért” elmondta: a bejelentés előtti pénteken berendelte magához Hagyó Miklóst, és közölte vele: “vagy lemond, vagy felmenti”. Hozzátette: Hagyó Miklós ezután hétfőn elküldte a nyilatkozatot, amiben lemondott a BKV felügyeletével kapcsolatos jogokról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik