Belföld

Demszky felelősségét firtatják

A Fidesz szerint az MSZP és az SZDSZ pártkasszájában landoltak azok a pénzek, amelyek kifizetése miatt több botrány is kipattant a BKV-nál. Steier Pál közben Demszky felelősségét feszegeti

Németh Szilárd, a Fidesz fővárosi és országgyűlési képviselője kifejtette: pártja választ vár Molnár Csaba kancelláriaminisztertől és Demszky Gábortól arra, hogy pontosan miről is egyeztetett – a pénteken előzetes letartóztatásba helyezett – Mesterházy Ernő a kormánnyal az SZDSZ-es főpolgármester megbízása alapján.

Az ellenzéki párt arra is kíváncsi, milyen szerződés alapján látott el tanácsadói feladatokat a Miniszterelnöki Hivatalban Mesterházy Ernő, részt vett-e a főpolgármesteri kabinet ülésein, és az MSZP-sek tudtak-e arról, hogy Mesterházyval Demszky Gábor milyen szerződést kötött.

Pártkifizetőhelyek

Németh Szilárd hangsúlyozta: a közfeladatot ellátó, közpénzen fenntartott fővárosi cégek – elsősorban a BKV – az MSZP-SZDSZ-koalíció pártkifizetőhelyeként működtek.

Az nem lehet kérdéses senki előtt, hogy például a BKV-val összefüggő szerződések, végkielégítések ügye nem lehetett egyes embereknek csak a saját döntése – mondta. Szerinte ugyanis az elmúlt időszakban világossá vált, hogy az MSZP és az SZDSZ vezető körei tudtak arról, mi történik a BKV-nál.

“Sőt feltételezhetjük, hogy nemcsak a tudtukkal, hanem az utasításukra cselekedtek a BKV-hoz küldött embereik” – vélekedett, hangsúlyozva: szerinte az is teljesen egyértelművé vált, hogy életszerűtlen Demszky Gábor azon védekezése, amely szerint ő nem tudott semmiről, mi zajlik a BKV-nál, hiszen a főtanácsadója, Mesterházy Ernő teljes jogkörrel lett felruházva.

Fontos megbízatások

Németh Szilárd azt mondta, kiderült, hogy Mesterházy Ernő nemcsak Demszky Gábor bizalmi embere, hanem a MEH-ben is fontos megbízatása volt, amellyel Szilvásy György volt kancelláriaminiszter bízta meg.

Erre reagálva a kormányszóvivői iroda közölte: Mesterházy Ernő sem Budapest és a MeH közötti együttműködési megállapodás részeként, sem más formában nem állt semmilyen jogviszonyban a Miniszterelnöki Hivatallal – szögezte le a Kormányszóvivő Iroda, hozzátéve: Mesterházy Ernő ennek megfelelően semmilyen juttatásban, kifizetésben nem is részesült a MeH-től.

Steiner szerint Demszky is felelős

Az MSZP fővárosi frakcióvezetője szerint Demszky Gábornak politikai és jogi felelőssége is van a BKV-botrányok kapcsán. Steiner Pál szerint nem elfogadható, hogy Demszky Gábor azt nyilatkozza: nem tudott ráhatni a főpolgármester-helyettesek tevékenységére, és hogy nem volt tudomása arról, miként látták el a feladatukat.

Demszky Gábor felettese volt a főpolgármester-helyetteseknek, így ha bármelyikkel szemben kifogása volt, azt meg kellett volna fogalmaznia, és használnia kellett volna a rendelkezésre álló eszközrendszerét – szögezte le a szocialista fővárosi frakcióvezető. Megismételte azt is, hogy a közüzemi vállalatok szakmai felügyeletét két főpolgármester-helyettes látta el, Hagyó Miklós (MSZP) és Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ).

Arra a kérdésre, hogy le kellene-e mondania Demszky Gábornak, azt válaszolta, hogy a nevében nem tud nyilatkozni, de ő a város vezetője, és mérlegeli, mit kell tennie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik