Belföld

Az MSZP belenézne a Fidesz zsebébe

Az MSZP arra kéri a Fideszt, hogy számoljon el azzal, milyen adatbázisból, illetve mekkora összegből és kinek a pénzügyi támogatásából finanszírozza kampányleveleinek kiküldését.

Török Zsolt szocialista országgyűlési képviselő csütörtökön sajtótájékoztatón emlékeztetett arra: az adatvédelmi biztos is elítélte a Fidesz elmúlt időben végzett adatkezelési tevékenységét, amelynek keretében több millió választópolgárnak – köztük fontos tisztséget betöltő személyeknek – kézbesítettek kampánycélú leveleket. Hozzátette: a legnagyobb ellenzéki párt sok esetben törvénysértést is elkövetett, az adatvédelmi biztos pedig ezek megszüntetésére szólította fel a Fideszt.

Az adatvédelmi biztos megkeresésére Szíjjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője azt válaszolta, hogy ők csak nyilvános adatbázisokból dolgoztak, ugyanakkor az MSZP értesülései szerint számos olyan személy – köztük elhunyt rendőrségi vezetők és szocialista képviselők – is kaptak a levelekből, akik semmilyen szabadon hozzáférhető nyilvántartásban sem szerepelnek – mutatott rá Török Zsolt.

Hozzátette: az MSZP szakértőkkel vizsgálja a további lehetséges lépéseket, hiszen az ombudsman észrevétele után újabb leveleket postáztak.

Politikai alapon rúgnák ki a tanárokat

Török Zsolt szerint a Fidesz kampányleveleinek ügye azért is különösen érdekes, mert néhány hónapja még arról lehetett hallani, hogy a pártnak milliárdos tartozásai vannak.

A szocialista képviselő szerint a választók nyilvántartásának kérdése összefüggésben lehet azzal, hogy – mint mondta – a Fidesz jelenleg Lakitelken képzi a “jól fizető, zsíros” köztisztviselői állásokba készülő Fidelitas-tagokat, valamint azzal is, hogy egyes értesülések szerint a kormányra készülő párt a tanárok körében is politikai alapú tisztogatásra készül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik