Belföld

A Zuschlag-per vádlottja hiszékenynek tartja magát

Megalapozatlannak tartja a Zuschlag-perben vele szemben megfogalmazott vád állításait Katus Ferenc, az ügy harmadrendű vádlottja.

“Velem kapcsolatban a vád minden állítása helytelen, szándékosan kárt nem okoztam, és arról sem volt tudomásom, hogy magatartásommal vagy cselekedetemmel hozzájárulok bárki megtévesztéséhez, sokkal inkább engem tévesztettek meg” – mondta a vádlott hétfőn a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

Úgy fogalmazott: “Ma már nem kétséges számomra, hogy hibáztam és hiszékenységemmel, kényelmességemmel elősegíthettem a történéseket.”

Katus Ferencet 2007 októberében vették őrizetbe. Az ügyészség szerint több fantomegyesületet is ő vezetett, és ő vette fel a bankoktól a megszerzett pályázati milliók egy részét.

Katus Ferenc a tárgyaláson azt vallotta: a pályázatokkal kapcsolatban Lados István másodrendű vádlott alkalomszerűen kereste meg aláírási címpéldány elkészítése, bírósági kivonat vagy pénzátadás miatt, de ebből még nem következtetett arra, hogy bűncselekmény részese.

Álláspontja szerint a vádlottak és a tanúk sem tudtak vele kapcsolatban nyilatkozni, ami az ő elszigeteltségét támasztja alá.

„Hamis számlákról, pályázati céltól eltérő pénzfelhasználásról nem volt tudomásom” – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy tudomása nélkül, hamis meghatalmazásokkal adtak be iratokat a nevében a cégbíróságra, de azt elismerte, hogy csaknem húsz alkalommal járt ő is a cégbíróságon 2003-ban és 2004-ben az egyesületek miatt ügyintézés végett.

Meggyőződése szerint az általa ismert egyesületek programjai megvalósultak.

Katus Ferenc tagadta a vád azon állítását, mely szerint az egyesületek pályázaton elnyert pénzeit a Zuschlag János által elmondott célokra fordította. Azt mondta, minden egyes esetben átadta a pénzt az elsőrendű vádlottnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik