Belföld

Perújrafelvételt kezdeményez a tetten ért kisgazda

Perújrafelvételt kezdeményez, és feljelentést tesz az őt börtönbe juttató vállalkozó ellen Székely Zoltán egykori kisgazda politikus, akit vesztegetésért ítéltek hat év börtönre 2002-ben.

A Magyar Hírlap keddi számában megjelent interjúban Székely Zoltán elmondta, hogy megnyert egy rágalmazási pert, amelyet Balla Dániel indított ellene és kiderült, hogy a vállalkozó bűncselekményt követett el, környezetszennyezést Szigethalmon.

Székely a perújrafelvételt arra alapozná, hogy a vesztegetés tényét a bíróság Balla tanúvallomására alapozta, akinek szavahihetőségét megkérdőjelezi az, hogy folyamatosan bűncselekményt követett el.

Hat év, kilencmillió

Székely Zoltán büntetőperében hat év fogházban letöltendő szabadságvesztésre változtatta a Legfelsőbb Bíróság (LB) 2002 decemberében másodfokon a korábbi bírósági ítéletet, ugyanakkor 9 millió forint pénzmellékbüntetést is kiszabott a vádlottra.

Az LB másodfokú ítéletével helybenhagyta a Fővárosi Bíróság(FB) májusában kihirdetett elsőfokú ítéletét, amely szerint Székely Zoltán bűnös kétrendbeli vezető beosztású, hivatalos személy által elkövetett vesztegetésben.

30, majd 20 millió

Az LB ítéletének szóbeli indoklása szerint bebizonyosodott, hogy Székely Zoltán 1999-ben az Országgyűlés Környezetvédelmi Alap Céltámogatás (KAC) ellenőrző albizottságának elnökeként találkozott Emőd polgármesterével, megpróbálta megszerezni egy több milliárd forint értékű csatornaépítésre adott támogatás 30 százalékát és elérni az általa megnevezett cég bevonását a beruházásba.

A másik bizonyítottnak talált vádpont szerint a volt honatya az Országgyűlés közbeszerzéseket vizsgáló bizottságának elnökeként előbb 30, majd 20 millió forintot kért Balla Dániel vállalkozótól. A politikus a pénz fejében azt ígérte, hogy nem támadja meg azt a közbeszerzési pályázatot, amelyen a vállalkozó számára kedvező döntés született.

Tetten érték

Az indoklás kimondta: Székely Zoltán visszaélt hivatali helyzetével, és nincs alapja a volt képviselő azon védekezésének, amely szerint politikai ellenfelei cselszövésének áldozata lett. Székely Zoltán vesztegetési ügye 2000 októberében robbant ki, amikor ügyészségi nyomozók tetten érték a vesztegetési pénz átvételénél az akkor kisgazda képviselőt a fővárosi Szent Gellért téren.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik