Belföld

Sújtólég ölt Törökországban

Sújtólégrobbanás történt egy nyugat-törökországi szénbányában, mind a 19 bányász meghalt - közölte pénteken az ország munkaügyi minisztere.

A mentést nehezítette a metángáz nagy koncentrációja a bányában, illetve a köd, ami a sérültek légi mentését akadályozza.

Péntek délelőtt már biztossá vált, hogy meghalt mind az a 19 bányász, aki a robbanás idején lent volt a tárnában. Korábban azt mondta Ömer Dincer miniszter, hogy a Bursa városa közelében található bányában csütörtök este történt katasztrófában hat bányász bizonyosan meghalt, mert holttestület megtalálták, és további 13 bányász van, aki lent rekedt. Az a vájat, amelyben dolgoztak 220 méter mélyen, teljesen bomlott – tette hozzá.

Mi az a sújtólég?

Robbanás, tűz, oxigénhiány tizedeli a bányászokat sújtólégrobbanáskor. A sújtólég a metán és a levegő meghatározott – 4,5 és 14 százalék közti – keveréke, amely robbanóelegyet alkot. Magasabb metánszintnél a levegő oxigénjének hatására a gáz „csak” elég, de nem robban. A legveszélyesebb, azaz „legrobbanékonyabb” a 9,5 százalékos metánkoncentráció – olvashatjuk az FN.hu egy korábbi cikkében.

Fél év alatt

Idén november 21-én egy kínai bányában történt robbanás, eddig 87 halottat találtak. Szeptemberben 12 lengyel bányász életét követelte a sújtólégrobbanás. Augusztusban kínában 11, Ukrajnában 8, Szlovákiában csaknem 20 embert ölt meg a metánrobbanás. Júniusban 6 ukrán, májusban 10 kínai bányász vesztette életét.

Mivel különböző szerves anyagok levegőtől elzárt bomlása során keletkezik, bármely szénhidrogén – például kőolaj – és kőszén mellett megtalálható, a földgáz legnagyobb része pedig maga a metán. Jelen van azonban sóbányákban is: az elpárolgó tenger után visszamaradt sórétegek közt elhalt növények, állatok csapdázódtak. Bomlásuk során itt ugyancsak megjelent a metán.

Mindaddig nincs gond, míg a szén- vagy sótelepekben mikroszkópikus méretben található gáz nem érintkezik a levegővel. A bányaművelés során azonban apránként felhalmozódhat a járatokban, és gyakorlatilag bármikor tragédiát okozhat.

A sújtólégrobbanás helyszínén maga a detonáció és a tűz szedi az áldozatokat, távolabb pedig az oxigénhiány öl: az intenzív égés valósággal „beszippantja” a járatok oxigénjét. Másodlagos következmény pedig az esetleges omlás, aminek a hatásait nem nehéz elképzelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik