Belföld

Korrupció miatt két év egy rendőrnek

Ötezer forintért továbbengedett egy román nőt egy rendőr tavaly. Az autóst újból megállították, ekkor elmesélte, mi történt.

Jogerősen két év letöltendő börtönbüntetést szabott ki a Debreceni Ítélőtábla arra a rendőrre, aki tavaly egy közúti ellenőrzésen ötezer forintért továbbengedett egy okmányok nélkül közlekedő román autóst – közölte az MTI-vel Koszta János, az ítélőtábla sajtótitkára hétfőn.

A vádlott és társa, akit a bíróság már első fokon felmentett, 2008. március 5-én járőrszolgálatot látott el a 42-es számú főúton. Biharkeresztes és Mezőpeterd között megállítottak román állampolgárt, aki Ártánd felől Berettyóújfalu felé tartott. Az autósnál nem volt forgalmi engedély, ezért a vádlott közölte vele, hogy ötezer forint bírságot kell fizetnie. A nő többször is felajánlotta, hogy hazamegy az okmányért, de ezt a vádlott nem engedte. A rendőr átvett ötezer forintot a nőtől, majd biztosította arról, hogy rendőri intézkedés nélkül eljuthat Debrecenbe. Berettyóújfalu közelében a nőt ismét megállították a rendőrök, ekkor az autós elmondta a járőröknek, hogy pár perccel korábban már fizetett ötezer forintot a forgalmi engedély hiánya miatt.

Az ítélőtábla helybenhagyta az első fokon eljáró Hajdú-Bihar Megyei Bíróság ítéletét, és a vádlottra két év börtönbüntetést és három év közügyektől való eltiltást szabott ki, amelynek végrehajtását három hónappal elhalasztotta.

A büntetés kiszabása során a bíróság súlyosbító körülményként értékelte a hasonló jellegű korrupciós bűncselekmények gyakoriságát, valamint azt, hogy a cselekményt külföldi állampolgár sérelmére követték el, és ezzel a vádlott presztízsveszteséget okozott a Magyar Köztársaságnak és a rendőrségnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik