Belföld

Tagadja a csalást az MSZP

Az SZDSZ beadvánnyal fordult a józsefvárosi választási bizottsághoz a Hír TV szerdai felvételén bemutatott, vélelmezett választási csalással kapcsolatban; a bizottság pénteken tárgyalja a beadványt - közölte Xantus Judit, a választási iroda vezetője csütörtökön. A szocialisták tagadják a vádakat.

Választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt nyomozást rendelt el a rendőrség csütörtökön a józsefvárosi polgármester-választással összefüggésben – mondta el a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője Tafferner Éva.

Kocsis Máté, a Fidesz polgármesterjelöltje csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján bemutatta a Hír TV szerdai felvételét, amely szerint választási csalás gyanújával tett feljelentést egy józsefvárosi hajléktalan a Budapesti Rendőr-főkapitányságon.

A feljelentő azt állítja, két férfi és egy nő az MSZP nevében ezer-ezer forintot kínált az ebédért sorban álló hajléktalanoknak, ha megengedik lefénymásolni a személyi igazolványukat. A hajléktalan szerint azt mondták nekik: az adatokra azért van szükség, hogy megakadályozzák a Fidesz győzelmét a vasárnapi választáson – hangzott el a televízió riportjában.

A tudósítás szerint a józsefvárosi Vöröskereszt nappali melegedőjének munkatársai arra lettek figyelmesek, hogy egy fekete autó állt meg az épület előtt ebédidőben. A hajléktalanoktól személyi igazolványt kértek, adataikat lefénymásolták arra hivatkozva, hogy az egyik egészségpénztár részére toboroznak ügyfeleket. Az adatokért állítólag ezer forintot adtak és “politikai jó tanácsot”. Az egyik nő feljelentést tett a rendőrségen ismeretlen tettes ellen. A nő arra a kérdésre, elhangzott-e, hogy az MSZP-re kell szavazni, úgy válaszolt: “így van, így van”.

komássy tagadja

Az MSZP jelöltje, Komássy Ákos az MTI-nek leszögezte: “semmiféle szavazatvásárlásban, vagy ehhez hasonló tevékenységben semmilyen MSZP-s aktivista nem vett és nem is vesz részt”.

Az MTI érdeklődésére választási szakértők azt mondták: pusztán a hajléktalanok lefénymásolt személyi igazolványaival nem lehet választási csalást elkövetni, a fénymásolással nem lehet megakadályozni, hogy a választók elmenjenek szavazni, és más sem szavazhat helyettük.

Az időközi polgármester-választáson ugyanis csak az a személy vehet részt, aki rendelkezik érvényes személyazonosító okmánnyal és lakcímkártyával. A hajléktalanoknak – mivel nem tudják megadni azt a címet, ahol életvitelszerűen tartózkodnak – a lakcímkártyájukon mindössze az szerepel, hogy a VIII. kerületbe vannak bejelentkezve. Ők az úgynevezett települési szintre bejelentkezett választópolgárok, akik a szavazás napján a települési szintre bejelentkezettek számára kijelölt szavazókörben adhatják le voksukat.

A szavazás napján a választópolgárnak – amennyiben élni kíván a szavazás jogával – meg kell jelennie a kijelölt szavazókörben, ahol érvényes okmánnyal igazolnia kell magát, és be kell mutatnia a lakcímkártyáját. A szavazatszámláló bizottság ellenőrzi, hogy a megjelent választópolgár okmányai érvényesek-e.

Xantus Judit az MTI-nek azt mondta, nem tartják nyilván, hány hajléktalan bejelentkezett választópolgár van a VIII. kerületben. Hozzátette: azoknak a fedél nélkülieknek, akiknek bejelentett lakcímük van a kerületi hajléktalanszállón, ugyanúgy értesítőt küldtek, mint minden kerületi választópolgárnak.

A VIII. kerületben vasárnap tartanak időközi polgármester-választást, mert Csécsei Béla, Józsefváros független, korábban SZDSZ-es polgármestere szeptember 2-án lemondott posztjáról megromlott egészségi állapotára hivatkozva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik