Belföld

Utolsó kísérlet a hegymászók megmentésére

Újra lehetőség nyílt arra, hogy a magyar hegymászó, Mécs László helikopterrel felszálljon Szecsuanban és tovább keresse az eltűnt magyarokat.

Mécs László segítségével újra felderítik azt a terepet, ahol a négy hegymászó október 22-i vagy 23-i eltűnését valószínűsítik. Mécs a hozzátartozók képviseletében utazott Kínába, ahol ismertette eddigi tapasztalatait, benyomásait és következetéseit, ezért engedélyezték, hogy felszálljon.

Csütörtök reggeli indulnak katonai kutató helikopteren a szecsuani hegymászószövetség egy emberével és a külügyi hivatal képviselőjével. Mécs elmondta: váratlanul érte a lehetőség, reméli, hogy sikerül magasabban repülniük és azokra a területekre eljutniuk, amelyek átfürkészése még fontos lehet, hiszen eddig csak távcsővel pásztázták végig.

„A helikopteres keresés elsősorban azt a célt szolgálja, hogy lehetőleg ne maradjanak megválaszolatlan kérdések – mondta. – Olyanok, amik a családtagokat gyötrik, és amik szakmai berkekben fogalmazódtak meg” – mondta.

Mécs László ismét megerősítette: nem tartja valószínűnek, hogy a magyar hegymászók a hegy másik oldalára kerültek volna, s azt sem, hogy életben találhatják őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik