Belföld

Mikola: nem jön a Kánaán

Válságmenedzselést is kell majd folytatnia az egészségügyben a Fidesznek, ha kormányra kerül; az egészségügyi ellátás struktúráját pedig csak évtizedes távlatban lehet rendezni - mondta Mikola István a Magyar Nemzetnek.

Mikola István azt mondta, a 2010-es költségvetés “rettenetes helyzetet” jelent az egészségügynek, mert további forráskivonással jár. Meg kell nézni, hogy melyek azok a kulcsfontosságú intézmények, amelyeknek a működését, fenntartását feltétlenül biztosítani kell – tette hozzá. Szerinte a következő évben az önkormányzatoknak nem lesz fejlesztési-felújítási forrásuk, így nem tudnak majd az intézményeknek pénzt adni.

Úgy gondolja, hogy az államnak át kell vállalnia a meghatározó intézményeknél a fenntartói felelősséget és át kell vizsgálni az egész költségvetést, mert “válsághelyzetben a szociális területek, az egészségügy és az oktatás működtetése is sorskérdés”.

Beszélt arról is, hogy a Fidesz hosszú távú programot tervez, ami tízéves építkezést jelent. Ezt azzal indokolta, hogy “a liberális reform során olyan mértékben torzították el az egészségügyi ellátás struktúráját, hogy azt csak évtizedes távlatban lehet rendezni. A miénk tehát Senki ne reménykedjen abban, hogy egyik napról a másikra jön a Kánaán”.

Közölte, “egyetlen kórházat sem kell bezárni”. Hozzátette ugyanakkor, a szociális tehertételek miatt elképzelhető, hogy más feladatot kell majd ellátniuk egyes intézményeknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik