Belföld

Járványban sincs ingyen az oltás

Elérte a járványos szintet az újinfluenza-vírus okozta megbetegedések száma. A legfrissebb adatok szerint a 46. héten 22 ezren fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz. A kormány 200 oltóközpontot állít fel, a vakcináért azonban itt is fizetnie kell annak, akinek nem jár ingyen.

A járványküszöb a heti 20 ezer megbetegedés.

Csohán Ágnes, az Országos Epidemiológiai Központ járványügyi főosztályának vezetője közölte: az elmúlt héten az előző héthez képest 30 százalékkal emelkedett az orvoshoz fordulók száma. A legtöbb megbetegedés Pest megyében volt.

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK)tájékoztatója szerint az előző hetekben tapasztalt csökkenés után a múlt héten újra emelkedett az influenzás panaszok miatt orvoshoz fordulók száma. A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint 16 700 influenzaszerű megbetegedés fordult elő, mintegy 30 százalékkal több, mint az előző héten. Ez a szám mostanra 22 ezer fölé emelkedett.

(Az OEK a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok adatai és mintavételei, illetve ezek laboreredményei alapján egy szorzószám segítségével számítja ki, hogy körülbelül hány megbetegedés van az adott héten Magyarországon.)

A fiatalokat támadja

Az előző heti adatok szerint a betegek 56 százalékát a Közép-magyarország Régióban regisztrálták: Pest megyében 100 ezer lakos közül 573, a fővárosban 199 betegnél diagnosztizáltak influenzaszerű megbetegedést. A 45. héten orvoshoz fordult betegek körülbelül negyede a 0-14 éves gyermek, szintén negyede 34 és 65 év közötti, kevesebb mint fele (43,0 százalék) 15-34 éves fiatal felnőtt volt, míg csak mindössze 7,5 százalékuk volt a 60 éven felüli.

írjon nekünk!

Újabb óvoda- vagy iskolabezárásról hallott? Látogatási tilalmat, vagy egyéb óvintézkedést rendeltek el a környékén? Ossza meg velünk az információt! Írjon nekünk: fn@sanomabp.hu

Az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint a 45. héten tíz influenza A (H1N1) pozitív beteget ápoltak kórházban, közülük 2 meghalt (egy 73 éves Csongrád megyei román állampolgár, valamint egy 55 éves Jász-Nagykun-Szolnok megyei lakos). A halálesetek okának tisztázása folyamatban van.

A 21-45. hét között öt beteg halt meg bizonyítottan pandémiás influenza következtében.

Oltóközpontokat állítanak fel

Az egészségügyi kormányzat oltóközpontokat jelölt ki, hogy megkönnyítse az újinfluenza-vírus elleni oltóanyaghoz való hozzájutást a lakosság számára. Országosan kétszáz ilyen hely lesz, a hét végéig harminc kezdi meg működését “tesztüzemmódban”, a jövő hét végére már valamennyi működni fog. Úgy tervezik, lesz oltóhely minden kistérségben, ezek egy részének az ÁNTSZ-kirendeltségek, másrészt kórházak, harmadrészt pedig szakrendelők adnak otthont.

Az oltópontokat azoknak érdemes felkeresni, akik térítés ellenében tudják csak igénybe venni az oltást. A központokban lehet megvásárolni a vakcinát (egy vakcina ára körülbelül 1930 forint) és helyben beoltják az embereket. Ezzel a rendszerrel egyszerűsödik majd az oltóanyaghoz való hozzájutás. Az oltásért is fizetni kell majd a központokban valószínűleg, de nem többet, mint a készítmény patikai ára. (Így az oltás összességében nem kerülhet többe, mint négyezer forint.)

Falus Ferenc országos tiszti főorvos azt közölte: eddig 3257 óvodában és iskolában kezdődött meg a gyerekek oltása a H1N1-vírus elleni oltóanyaggal. A mintegy egymillió óvodás és általános iskolás 10-15 százaléka kapta már meg a védőoltást.

Az újinfluenza magyarországi terjedését itt követheti nyomon!

a politika is beleszól

Pesti Imre, a Fidesz szakpolitikusa sajtótájékoztatóján azt mondta: azért drága az új típusú influenzavírus elleni oltóanyag, mert az állam ebből is üzletet csinál, a járványból is hasznot akar húzni. A vakcina “rosszízű biznisz áldozata lett” – fogalmazott. Az MSZP erre reagálva közölte: arra kérik a Fideszt, hogy ne akarjon politikai hasznot húzni a járványból, hiszen az állam az oltóanyaggal kapcsolatos egyéb kiadásokat, a kiszállítás, a készletezés költségét, térítésmentes oltások esetén a háziorvosoknak fizetendő összeget fedezi az oltóanyag ára és a patikában fizetendő díj különbözetéből. Az MDF közben kezdeményezi, hogy a parlamenti pártok közös felhívásban álljanak ki a H1N1 elleni védőoltás mellett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik