Belföld

A Danubius hangjai a Class FM-en

Elmúlt 30, de még sok ideje van a nyugdíjig. Dolgozik, szeretkezik, ha kell rántást kavar vagy gyereket nevel. A csütörtökön induló Class FM műsorvezetőinek ilyen embert kell elképzelniük, amikor beleszólnak a mikrofonba. Bár a zenei arculat az indulásig hétpecsétes titok, azért sejteni lehet, hogy a tulajdonosok a kísérletezés helyett inkább a biztosra mennek.

Alig egy nappal az indulása előtt még több volt a kőműves és villanyszerelő a Class FM helyiségeiben, mint a rádiós. Bár a stúdióban szinte minden a helyén van, az előtérben még dobozokban a bútorok.

Csiszár Jenő, aki tanácsaival segíti a tulajdonost, büszkén mutatja, mit sikerült két hét alatt összehozniuk. Az indulásnak technikai akadálya már nincs, vagyis startra kész a Danubius utóda.

Összeállt a műsorvezetői lista is, de arról továbbra sem árultak el részleteket. Csak az publikus, hogy Kovács Áron, a Tv2 sztárja és maga Csiszár Jenő is a Class FM mikrofonja mögé ül. Azokat az értesüléseinket, miszerint a megszűnő Danubius több hangja is átigazol az új adóhoz, nem kommentálták.

Bár Csiszár azt elismerte, hogy igen szűk a piac, így nagy bombát nem fognak robbantani. Szerinte teljesen normális, ha ismert és népszerű emberekkel kötnek szerződést.

Itt az újabb rendszerváltás

A Class FM mellett a rádióhallgatók számára is nagy nap lesz november 19-e. A Sláger és a Danubius leváltása a magyar zene rendszerváltását is jelenti – mondja Csiszár Jenő, aki szerint itt az ideje, hogy egy rádió ne csak játssza, hanem gyártsa is a slágereket.

Erre törekszik majd az adó, amely műsoridejének 35 százalékában magyar dalokat sugároz. Ez azt jelenti, hogy óránként legalább négy magyar előadó kap kiugrási lehetőséget. Arra a kérdésre, hogy van-e ennyi dal, amely megüti a szintet és nem válik egy idő után unalmassá, Csiszár azt mondta: a magyarok imádnak énekelni, ráadásul a hazai zenészek már a nyugati szinten vannak.

A Class FM tanácsadója mellett a zenei igazgató is szívügyének tarja, hogy csütörtöktől valóban mást jelentsen a rádiózásban az oly gyakran használt változatosság kifejezés. Szever Pál, aki a Juventustól igazolt át úgy véli, az elmúlt 10 év leginkább arról szólt, hogy egy igen szűk repertoárból válogatott a média, így csak néhány előadónak jutott a jóból.

A Class FM ugyan zenei rádió lesz, de a vezetőknek igen komoly elvárásai vannak a műsorvezetőkkel szemben. Azt szeretnék, ha az adó tartalmat is szolgáltatna.

Kinek szól a rádió?

Az Egyesült Államokban a műsorvezetőknek pontos képük van arról, hogy kik is az ő hallgatóik. Tanítják, hogyan kell maguk elé képzelni a célcsoport egy tagját, miközben megszólalnak. Szever Pál szerint a Class FM elsősorban a 35 feletti vidéki családos embereket célozza meg. Olyanokat, akiknek van autójuk, gyerekük, lakásuk, szeretik a szexet, de rántást is kavarnak.

Csiszár Jenő ezt azzal egészítette ki, hogy ramaty állapotban vannak az emberek, és nekik hitet kell adni, hogy az élet márpedig jó.

Bizonytalanság a Neo-nál

A Sláger Rádiót váltó Neo FM-nél több a bizonytalanság, de több a konkrétum is. Nagy valószínűséggel a Bumerángot nem tudják leszerződtetni, mivel a reggeli műsor gyártóit kemény szerződés köti az amerikai tulajdonoshoz.

Ami biztos: csütörtökön éjfél után tíz másodperccel beindul a Neo FM. A zene mellett a mikrofon mögé ül Winkler Róbert és Bazsó Gábor. A Totalcar két arca „Ezeröcsi” címmel minden délután négy és hat óra között vezet majd műsort, de a tévéből jól ismert Beugró stábja is szórakoztat majd.

Könnyes búcsú

A ORTT pályázatán vesztes két országos adó az utolsó napon végleg búcsút int a hallgatóinak. A Sláger elképzelhető, hogy csak a vidékieknek köszöni meg az elmúlt 11 évet. Úgy tudjuk, hogy a Sláger továbbra sem tett le arról, hogy egy vásárolt, vagy egy bérelt frekvencián tovább viszi a programot, de egyelőre csak Budapesten és környékén. Ez utóbbira van nagyobb esély, a Roxy tulajdonosai ugyanis hajlanak az üzletre, aláírt szerződés azonban nincs.

A Danubiusnál az összes jelenlegi műsorvezető adásba kerül, mielőtt a rádió végleg elnémulna az országos frekvencián. A váci úti stúdió elé hívja a hallgatókat is, hogy mondják el, nekik mit jelentett a Danubius. Mindkét adóról egyébként dokumentumfilm készül, ami várhatóan az interneten elérhető lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik