Belföld

Jönnek az oltópontok

Hamarosan 200-300 újabb oltópont nyílhat a meglévő ötezer háziorvosi rendelő mellett országszerte – írta a Népszabadság.

A Kormányzati Koordinációs Bizottság keddi ülésén hagyják jóvá az egészségügyi miniszter által összeállított javaslatcsomagot. Az új rendszer megvalósításához több százmillió forintot kér az egészségügyi tárca.

Az oltópont abban különbözne a háziorvosi rendelőktől, hogy ugyanabban a helyiségben, vagyis egyetlen orvos-beteg találkozással lehetne feliratni, kiváltani és beadatni a vakcinát. Vagyis nem kéne előbb a receptért, aztán a vakcináért, majd az oltás beadásáért sorbaállni.

Újabb óvoda- vagy iskolabezárásról hallott? Látogatási tilalmat, vagy egyéb óvintézkedést rendeltek el a környékén? Ossza meg velünk az információt! Írjon nekünk:fn@sanomabp.hu

A miniszternél zajló hétfői értekezleten több helyszín is szóba került lehetséges oltópontként, például a kórházak, a szakrendelők, továbbá az ÁNTSZ oltóközpontjai, laborjai. Az állampolgárok pedig maguk dönthetnének, hogy a megszokott háziorvosi rendelőben, vagy az új oltópontokon kérik-e a vakcinát.

Az oltópontokon dolgozó orvos feladata lenne a vakcinát kérő személy állapotának felmérése, vagyis ő döntene arról, hogy az adott pillanatban beadható-e az oltás, s nincs-e ennek valamilyen egészségi kockázata. A taj-kártya bemutatására az oltópontokon is szükség lesz. Aki túlesett a szúráson, oltási bizonyítvány kap. Azt még nem tudni, hogy munkaidőn túl is fogadják-e majd az oltásra jelentkezőket – olvasható a lapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik