Belföld

Hétfőn áll bíróság elé Kolompár

Hétfőn kezdődik Kolompár Orbánnak, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnökének bírósági tárgyalása.

Három ügyben indított eljárást az ügyészség Kolompár Orbán ellen, ebből két ügyet egyesítettek, és ennek első fokú bírósági tárgyalása hétfőn kezdődik Kecskeméten.

A roma politikus ellen azért emelt vádat a budapesti VI.-VII. kerületi ügyészség idén júliusban, mert az országos roma érdek-képviseleti szervezet 2003. és 2004. évi gazdálkodása, könyvvezetése során „a pénzforgalmat nem megfelelően bonyolították, nem biztosították az egyes célfeladatok átlátható elszámolását”, ezzel a vádlottak megszegték a számvitelről szóló törvényben előírt valódiság és világosság elvi követelményét, és megnehezítették az OCÖ vagyoni helyzetének áttekintését, ellenőrzését.

Az ehhez az ügyhöz kapcsolódó másik vád szerint Kolompár Orbán 2004 őszén több alkalommal arra utasította az OCÖ pénztárát, hogy különböző összegeket fizessen ki neki utólagos elszámolásra. Így több mint ötmillió forintot vett fel, amellyel később nem számolt el az OCÖ-val, a pénzt nem fizette vissza, azzal ismeretlen módon sajátjaként rendelkezett, és a kár nem térült meg.

A politikus elleni büntetőperben a tárgyalás időpontja korábban már ki volt tűzve, de a júniusi európai parlamenti választások miatt el kellett halasztani, mert a gyanúsítottak közül ketten regisztrált jelöltként szerepeltek egy párt listáján.

Az OCÖ elnökét az ellene folyó eljárások miatt többször lemondásra szólították fel politikustársai, és a roma érdekképviselet szervezet feloszlatását is kezdeményezték, de nem jártak sikerrel. Kolompár Orbán az elmúlt hónapokban több sajtótájékoztatóján is kijelentette, hogy ártatlan, és tisztázza magát a bíróság előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik