Belföld

Gyurcsány elődje nem volt jóban Zuschlaggal

Miniszterként nem volt felhőtlen a kapcsolatom az MSZP sport és ifjúsági munkacsoportjának a vezetésével; Zuschlag János nem fordult hozzám támogatási kérelemmel - mondta a Zuschlag-per csütörtöki tárgyalási napján tanúként kihallgatott Jánosi György, aki 2002 májusától a Medgyessy-kormány első évében ifjúsági és sportminiszter volt.

Szerepem formális volt, nem is várható el, hogy több ezer pályázatnál a miniszter bekapcsolódjon az elbírálásba – mondta a egykori miniszter. Hozzátette: csak a végső döntés fázisában látta az anyagokat, miután a közigazgatási államtitkárságon átmentek, és azokat minden esetben jóváhagyta.

Jánosi György emlékezete szerint már kinevezése után is nehezen tudta megalakítani a minisztérium vezetését, mert az MSZP sport és ifjúsági munkacsoportjának a tagjai – Arató Gergely, Újhelyi István és Zuschlag János – először nem fogadták el Mesterházy Attilát politikai államtitkárnak. A munkacsoport vezetésével kompromisszumos megoldás született, melynek eredményeként elfogadta Ocsovai Tamást ifjúsági ügyekért felelős helyettes államtitkárnak – mondta a szocialista politikus.

Jánosi György a tanúk padján (Fotó: MTI)

Jánosi György a tanúk padján (Fotó: MTI)

Beszámolt arról, hogy a minisztériumon belüli munkamegosztás következtében ő a sportügyekkel, míg Mesterházy Attila az ifjúsági ügyekkel foglalkozott.

Emlékezete szerint egy év alatt két alkalommal ült le az MSZP sport és ifjúsági csoportjával, ahol alapvetően politikai, szakpolitikai egyeztetés folyt fehér asztal mellett. Szűkebb körű egyeztetések nem voltak a minisztérium vezetése és a munkacsoport között, ilyenen nem vett részt.

Jánosi György tanúvallomása szerint a pályázatokkal kapcsolatos ügyeket a helyettes államtitkárságok intézték. Az egyedi támogatási döntésekben nagy szabadságuk volt. Ötmillió forintig a helyettes államtitkárok saját hatáskörükben döntöttek.
Az egykori miniszter szerint 2002-ben nagyon erős volt a lobbizás a minisztérium közelében, mert amikor átvette a tárca vezetését, az éves pályázati keret nagy része már le volt kötve.

Fodor Endre tanácsvezető bíró kérdésére elmondta: őt is megkeresték támogatási kérelmekkel, de politikai hovatartozástól függetlenül döntött. Példaként említette, amikor Debrecenek a sportcsarnok építéséhez kellett támogatást szerezni, mert be kellett fejezni az építését a tornász világbajnokság rendezése miatt.

A per Gyurcsány Ferenc tanúkihallgatásával folytatódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik