Belföld

Egyenlő elbírálást szeretne Lendvai Ildikó

Az MSZP érdeklődve várja, hogy egyforma-e az ügyészségi elbírálás a szocialista és a fideszes politikusok között a Zuschlag-ügy kapcsán - mondta Lendvai Ildikó pártelnök.

Lendvai Ildikó közölte: Deutsch Tamás még sportminiszterként írt, a csütörtöki sajtóban megjelent levelének tartalma és dátuma is igen érdekes, és megjelenésével fény derült egy ellentmondásra.

A Népszabadság csütörtöki számában tette közzé azt a levelet, amelyet Deutsch Tamás 2002 április 24-én, még sportminiszterként írt a Mobilitás Nemzetközi Igazgatóság illetékesének, és amelyben közölte: egyes pályázatok esetében módosította a szakmai előterjesztést; ügyészségi tanúkihallgatásán viszont azt állította, “soha nem fordult elő, hogy a szakmai javaslattól eltérő döntést hoztam volna”.

(A fideszes politikust a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség 2008. január 18-án hallgatta meg tanúként az MSZP-s Zuschlag János és társai ellen folyamatban lévő büntetőeljárás kapcsán.)

Valótlant állítani

Lendvai Ildikó szerint a levél tartalma azért érdekes, mert bár a fideszes politikusnak joga volt felülbírálni a szakmai testület döntését, ahhoz azonban senkinek nincs joga, hogy az ügyészség előtt valótlant állítson, és azt mondja nyilvános tanúvallomásában, hogy soha ilyet nem tett.

Érdekes a levél dátuma is – folytatta a pártelnök. Kiemelte: a levél 2002 április 24-én íródott, akkor, amikor Deutsch Tamás már ügyvezető miniszter volt, tehát leköszönő kormány tagjaként, elvesztett választás után vezette még a tárcát.

Ez azért érdekes, mert a most regnáló kormány bármely intézkedését megkérdőjelezi a Fidesz, hogy milyen alapon tesz bármit hónapokkal a választás előtt – mutatott rá, azzal, hogy ezek szerint “az elvesztett választás után a fideszes miniszterek még beleszólogattak a pénzek odaítélésébe”.

Letagadja

Arra a kérdésre, hogy az MSZP miért most vette elő ezt az ügyet, Lendvai Ildikó azt válaszolta: azért, mert most jelent meg sajtóban a levél. Kiemelte: az, hogy Deutsch Tamás szakmai ok megnevezése nélkül bírált felül még annak idején egy döntést, legfeljebb nem elegáns, “az a bajunk, hogy ezt letagadja az ügyészségen”.

Ha egy tanúvallomásban ellentmondás mutatkozik, akkor a bíróság dolga ezt tisztázni – szögezte le Lendvai Ildikó. Aláhúzta: a szocialista politikusokat ismételten meghallgatja az ügyészség után a bíróság is, ez ellen nincs kifogásuk, oda is mennek; az MSZP érdeklődve várja, hogy egyforma-e az ügyészségi elbírálás a szocialista és a fideszes politikusok között a Zuschlag-ügy kapcsán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik