Belföld

Az SZDSZ harcolna a rádiókért

Miután a Fidesz és az MSZP hétfőn elutasította a vizsgálóbizottság felállításáról szóló döntést, az SZDSZ csütörtökön újra az Országgyűlés Házbizottsága elé viszi a rádiófrekcencia-pályázat ügyét.

Azt remélik, hogy “ahogyan egyre mocskosabb részletek látnak napvilágot a vélt törvénytelenségekről, a két nagy pártnak úgy lesz egyre vállalhatatlanabb a vizsgálat elutasítása” – mondta keddi, parlamenti sajtótájékoztatóján Kóka János.

A politikus hozzátette, hogy a keddi sajtóhírek már hivatali befolyással való üzérkedés gyanúját is felvetették. Véleménye szerint ha a pártoknak valóban nem volna takargatnivalójuk az ügyben, nem félnének a vizsgálattól, amely ebben az esetben a nyilvánosság kontrollját volna képes megteremteni. Leszögezte, hogy a parlamenti vizsgálóbizottság a demokratikus intézményrendszer része, az ellenzéki pártok gyakori eszköze.

Kóka János azt mondta, hogy a várhatóan elinduló bírósági eljárások mellett, és nem azok helyett van szükség a parlamenti vizsgálóbizottság felállítására. Magyarázatként hozzátette, hogy a bírósági eljárás évekig eltarthat, a vizsgálat viszont a nyilvánosság számára akár néhány héten belül is fel tudja tárni, hogy “milyen összejátszás történt a törvénytelen eljárás érdekében”.

A frakcióvezető szerint az ORTT országos rádiófrekvenciákkal kapcsolatos döntéshozatalban résztvevők nyilatkozatai, a köztársasági elnök és a miniszterelnök megszólalásai és aggodalmai, illetve a sajtóban megjelent információk alapján a parlament által felállítandó vizsgálóbizottság előtt több kérdésre is választ kell adnia az MSZP-nek és a Fidesznek.

Összejátszott a két nagy párt?

A politikus elmondása szerint ezek között szerepel, hogy az ORTT döntését megelőző hetekben a két, a versenyben elbukott kereskedelmi rádiót megkeresték-e az MSZP és a Fidesz médiapolitikusai, akik azt ígérték, megtarthatják frekvenciáikat a rádiók, ha a szolgáltatók többségi tulajdonrésze magyar cégekhez kerül. Kérdésként tette fel azt is, hogy ha ez igaz, akkor a politikusok a “saját cégeikre gondoltak-e”.

Kóka János azt is tudni szeretné, hogy igazak-e azok az állítások, melyek szerint a Fidesz és az MSZP ajánlata az volt a rádiók felé, hogy tulajdonosuknak 70 százalékot át kell adni egy-egy magyar tulajdonú vállalkozásnak.

Egyúttal kérdésként tette fel, hogy ezeken a tárgyalásokon állítólag még a hírigazgatói poszt is az ajánlat tárgya volt, melyet sem a Danubius sem a Sláger nem volt hajlandó elfogadni. A frakcióvezető szerint azt is nyilvánosságra kellene hozni, hogy kik lettek volna a hírigazgatók.

Feltette azt a kérdést is, igaz-e, hogy a jelenlegi frekvenciatulajdonosokkal folytatott tárgyalások sikertelensége után új pályázók nyertessége érdekében játszott össze a Fidesz és az MSZP.

Mesterségesen szított balhé?

Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője “demokráciához nehezen illőnek” nevezte Kóka János múlt heti vizsgálóbizottság-javaslatát. A politikus az országos kereskedelmi rádiófrekvenciák odaítélése körüli polémiát “az újkori magyar médiatörténet egyik legnagyobb csinált balhéjának” nevezte.

Mesterházy Attila, az MSZP-frakcióvezetője az MTI-vel közölte: nehezen értelmezhető Kóka János javaslata. Mint mondta, az ORTT független médiahatóság, döntései szuverének; tevékenységébe nincs lehetősége és joga senkinek sem beleszólni. A szocialista politikus szerint az SZDSZ-frakcióvezetőjének javaslata olyan, mintha egy bírósági döntés megvitatására hoznának létre parlamenti vizsgálóbizottságot.

A sajtótájékoztató végén Kóka János egy MSZP és egy Fidesz logóval ellátott zsebrádiót vett elő, amelyekről azt mondta, hogy elküldi a két párt frakcióvezetőinek, hogy az MSZP-nek és a Fidesznek addig is legyen saját rádiója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik