Belföld

Haladékot kapott az FM1

Fél év haladékot adott a médiahatóság a nagyobbik vételkörzetű országos kereskedelmi rádiós koncessziót elnyerő FM1 konzorciumnak, hogy csökkentse tulajdoni hányadát fővárosi adójában.

Az ORTT tájékoztatása szerint a 180 napos átmeneti időszak megadása ellen voksolt Majtényi László elnök és Tímár János SZDSZ által delegált tag. Előbbi nem vehetett, utóbbi pedig nem vett részt a két jogosultság múlt szerdai odaítélésében.

Az FM1 konzorcium a fővárosi radiocafé adót üzemelteti, az a műsorszolgáltatási jogosultsága 2012 márciusában jár le.

A frekvenciapereknek nincsen halasztó hatálya

Megkötheti a médiahatóság a két országos kereskedelmi rádió műsorszolgáltatási szerződését függetlenül attól, hogy a most lejáró koncessziók birtokosai bíróságon támadták meg a pályázat eredményét – mondta Bayer Judit médiajogász az MTI-nek kedden. A bíróság felülvizsgálatát kérhetik, aminek nincsen halasztó hatálya – mondta a szakember.

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) múlt szerdán a Fidesz, a KDNP és az MSZP által delegált tagok voksával határozott a két országos kereskedelmi rádió műsorszolgáltatási jogosultságának odaítéléséről; a döntést egyhangúlag hozták meg.

A kisebbik vételkörzetű, a lakosság 67 százalékát elérő – november 18-áig a Danubius Rádió által használt – jogosultságot az Advenio Zrt., a nagyobbik, 81 százalékos lefedettséget biztosító, most a Sláger Rádió adását továbbító hullámsávot pedig az FM1 konzorcium nyerte el hét évre.

A döntést később bírálta az MDF, míg a liberálisok frakcióvezetője parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte, ezt azonban a két nagy párt nem támogatta; a frekvenciadöntés másnapján – november 30-i hatállyal – lemondott tisztségéről Majtényi László, az ORTT elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik