Belföld

Clinton államtitkára lett a CEU új rektora

A Clinton-kormány egyik meghatározó tagja irányítja hétfőtől a Közép-európai Egyetemet. John Shattuck korábban a demokrácia, az emberi jogok és a munkaügy helyettes államtitkári posztot töltötte be, de jelentős szerepe volt a nemzetközi háborús bűncselekmények felderítésében is.

Az újonnan beiktatott rektor részt vett a Ruandában és a volt Jugoszláviában elkövetett háborús bűncselekményeket vizsgáló Nemzetközi Büntetőtörvényszék létrehozásában, az ENSZ által felügyelt nemzetközi együttműködés kötelékében, a demokratikusan megválasztott kormány visszaállításában Haitiben, valamint a daytoni békeszerződés tárgyalásában.

Később az Egyesült Államok Cseh Köztársaságban akkreditált nagykövete lett. Megkapta a Bostoni ENSZ Társaság Nemzetközi Emberi Jogok Díját, az Amerikai Ügyvédi Kamara Közép-Kelet-Európai Jogi Intézetének Nagyköveti Díját.

Az idén 19 éves Közép-európai Egyetem Magyarországon engedéllyel működő nem állami fenntartású itnézmény. Ebben a szemeszterben több mint 100 országból 541 új diák kezdi meg doktorin, másodéves mesterképzésen vagy egyetemi alapképzésen a tanulmányait. Az egyetemnek több mint 1600 diákja van jelenleg, mintegy 100 országból. Eddig 8500 hallgató végzett a CEU-n.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik