Belföld

A Jobbik feljelentést tett a Margit híd ügyében

Feljelentést tett a Jobbik a Margit híd felújításával kapcsolatban, a párt szerint a közbeszerzési eljárást eredménytelennek kellett volna nyilvánítani.

A jobbikos önkormányzati képviselő közleményében utalt arra, hogy a Margit híd felújítási költsége az elsődlegesen becsült 12 milliárd forintról 30 milliárd forintra emelkedett, aminek okát a Fővárosi Közgyűlés vezetői több indokkal próbálták alátámasztani.

Mint írta, a közgyűlési vezetők hivatkoztak a világgazdasági válságra, az acél árának emelkedésére, a kivitelezői kör szűkösségére, valamint a szoros határidőkre. Ezzel szemben a válság hatására építőipari kapacitások szabadultak fel, az acél ára pedig esett – emelte ki.

A sokat hangoztatott szűk határidőről pedig kiderült, nem is létezik; a felújításnak 2011 júniusára, más dokumentum szerint decemberére kell elkészülnie – mutatott rá Gyenge Zsolt.
Hozzátette: nem hatott a Transparency International Magyarország Alapítvány korrupciókutatásának azon eredménye sem, hogy “a rendszerszerű korrupció 20-25 százalékkal drágítja meg a közbeszerzéseket”, vagy hogy a FŐMTERV nevű tervezőcég szerint egy új híd négyzetméterenkénti ára nem lehet több 1 millió forintnál, miközben a Margit híd esetében ez az összeg 1,6 millió forint.

Ezen tények – “nagy jóindulattal kétségek” – tükrében a közbeszerzési eljárást egyszerűen eredménytelennek kellett volna nyilvánítani. Így senki sem keverte volna magát a hanyag vagy hűtlen kezelés, a jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, illetve az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértése bűncselekmények elkövetésének gyanújába – közölte a jobbikos önkormányzati képviselő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik