Belföld

Emberi jogokat sértenek a Csillagbörtönben

A szegedi Csillagbörtönben az elítéltek pihenéshez és egészséges környezethez való joga sérül, és veszélybe kerül emberi méltóságuk is - állapította meg a büntetésvégrehajtási intézetben tett látogatása során Szabó Máté.

Az állampolgári jogok biztosa kifejezetten jónak értékelte a fogvatartottak foglalkoztatottságát, és – a más büntetés végrehajtási intézetekben tapasztaltakéhoz képest – az egy nevelőre jutó elítélti létszámot ugyancsak elfogadhatónak találta.

További pozitívumként emelte ki, hogy a börtön parancsnoka mögött több intézet vezetése áll, ami lehetővé teszi a különböző módszerek hatékony megválasztását. Az értékelés során kiderült, hogy jelentősen csökkent a zárkák zsúfoltsága és az intézet telítettsége. Azonban az elítéltek pihenéshez és egészséges környezethez való joga sérül, és veszélybe kerül emberi méltósága is, ha a zárkában nem jut minden elítéltre legalább hat köbméter légtér és három négyzetméter mozgástér.

A további hiányosságok, mint például az, hogy a zárkákban a WC-k nincsenek lefalazva, valamint, hogy az elítéltek a ruháikat csak a zárkáiban moshatják ki és száríthatják meg, az emberi méltóságot, és a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez fűződő jogot sértik.

A 70-80 elítélt két alkalommal, szombati napon is fogadhat látogatót, és az intézet azt is lehetővé teszi, hogy egy, az erre a célra rendszeresített helyiségben az elítélt kiskorú gyermekével is találkozzon. Ugyanakkor a biztos megállapította, hogy a büntetés-végrehajtási intézet azon előírása, mely szerint a hozzátartozók célzottan, a pénz felhasználásának módját megjelölve küldhetik csak el pénzküldeményeiket, sérti a jogállamiság elvét és a jogbiztonság követelményét, de felveti az elítélt tulajdonhoz való joga sérelmének lehetőségét is.

A biztos emellett az intézeti alkalmazottak földszinti irodáit azok nedvessége miatt nem tartotta emberi tartózkodásra alkalmasnak, és kiemelte, hogy az irodák állapota az ott rendszeresen munkát végzők egészséghez való jogát közvetlenül veszélyezteti.

Szabó Máté a Csillagbörtönben látottak alapján több intézkedést is javasolt a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának. Így ajánlotta, hogy valamennyi büntetés végrehajtási intézetben vizsgáltassa meg a pénzküldemények kezelésének gyakorlatát, és intézkedjen a Szegedi Fegyház és Börtön irodáinak felújítása, valamint a zárkákban található WC-k fallal való leválasztása érdekében. Hasonlóképp, több ajánlást fogalmazott meg a Szegedi Fegyház és Börtön parancsnokának is az elítéltek megfelelő méretű lég-és mozgásterének biztosításával kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik