Belföld

’56-tal hozták párhuzamba Olaszliszkát

Lincselésnek minősítette a Szögi Lajos ellen elkövetett olaszliszkai gyilkosságot a sértett jogi képviselője. Az egyik védő '56-tal hozta párhuzamba Olaszliszkát, az egyik vádlott pedig egész Magyarországtól bocsánatot kért.

Az elkövetés módját tekintve a magyar büntetőjog történetében példátlan, ami Olaszliszkán történt – jegyezte meg a sértetti képviselő, emlékeztetve arra, hogy Szögi Lajos nem ütötte el a gyereket, aki miatt a borzalmas cselekmény kirobbant.

Életfogytiglant kért a sértett képviselője is

Helmeczy László – aki egyébként személyesen is ismerte az áldozatot – csatlakozott a fellebbviteli főügyész csütörtöki perbeszédében elhangzott indítványához, miszerint a felnőtt korú vádlottak esetében a büntetés súlyosbítását indítványozta, s négy vádlottra életfogytig tartó fegyházbüntetés kiszabását kezdeményezte.
“Ebben az ügyben példát kell statuálni” – mondta a jogi képviselő.

Helmeczy László egyébként beszédét csütörtökön mondta volna el, ám – mint fogalmazott – annyira felháborította, hogy a sértett lányát ismét be akarták idézni, hogy felment a vérnyomása és rosszul lett.

Lapunk helyszíni tudósítója szerint, Helmeczy László azt mondta: nincs enyhítő körülmény, hiszen senki sem mondta azt, hogy ne bántsák a sértettet.

’56-tal hozta párhuzamba Olaszliszkát

Ezután a védőügyvédek perbeszédei következtek. A negyedrendű vádlott ügyvédje ’56-tal hozta párhuzamba az esetet. Mint mondta: akkor is köztörvényes bűnözőknek tartották a forradalmárokat, ám később rehabilitálták őket. A védőbeszédet tudósítónk szerint a hallgatóság komolytalannak tartotta.

Könnyek és bocsánatkérés

Az utolsó szó jogán az elsőrendű vádlott azt mondta, vannak fenntartásai a perrel kapcsolatban, és szerinte nincs ott mindenki, aki bűnös. Majd tudósítónk szerint elsírta magát.

A másodrendű vádlott azt mondta, szégyelli magát, míg a harmadrendű vádlott hangsúlyozta: bízik a másodfokú bíróságban. Az ötödrendű vádlott ártatlannak tartja magát (ő egyébként az elsőrendű vádlott édesanyja és a másodrendű felesége), a nyolcadrendű vádlott azt vallotta: nem vett részt a bűncselekményben.

A hetedrendű vádlott bocsánatot kért a családtól és egész Magyarországtól. Úgy fogalmazott: “Magyarország szégyenei vagyunk”.

A negyed- és a hatodrendű vádlott nem élt az utolsó szó jogával. Várhatóan november 13-án hirdetnek ítéletet.

Szögi Lajos tiszavasvári tanárt a gyermeki szeme láttára verték agyon 2006. október 15-én a Borsod megyei Olaszliszkán, miután a feltételezések szerint elsodort egy kislányt, aki árokba esett, de nem sérült meg. Az ügyben nyolc ember ellen emeltek vádat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik