Belföld

A haverok miatt isznak a fiatalok

Az alkoholfogyasztás alapvetően a társas élet, a szórakozás, a szabadidő eltöltésének szerves részeként van jelen, a fiatal felnőttek közel harmada társaságban, a barátai győzködésére fogyaszt alkoholt. A férfiak befolyásolhatóbbak, mint a nők - derült ki egy kutatásból.

A megkérdezett magyar fiatalok számára az alkoholfogyasztás egy előre
kódolt cselekvést és mintakövetést jelent, mivel a társadalmi
és családon belüli szocializációjukban ez egy
elfogadott társadalmi jelenségként rögzült.

A valamivel több, mint ezer feldolgozott online kérdőív és a kéttucat nyári fesztiválhelyszíni interjú válaszaiban a leggyakoribb indokok között a lazább, kellemes hangulat megteremtése, a gondűzés, és a társasághoz való alkalmazkodás szerepelt.

Az alkoholfogyasztás a válaszadók 28 százalékának számára egy társas viselkedési kényszer eredménye, ugyanakkor a befolyásolhatóság pozitív hozadékaként jelentkezett, hogy a nyilatkozók közel kétharmada külső figyelmeztetésre abbahagyja az alkoholfogyasztást.

Ugyanennyien mértéktartónak vallják magukat: saját bevallásuk szerint éppen csak annyi alkoholt fogyasztanak, hogy kissé ellazuljanak. Ennél többet jelent az italozás a fennmaradó egyharmad számára, enyhébb vagy akár erősebb fokú ittasságot, részegséget okozva.

Az eredmények rámutattak arra is, hogy az adott szituáció jelentősen befolyásolja az elfogyasztott alkohol mennyiségét, az alkoholfajta kiválasztásában pedig két tényező játszik kulcsfontosságú szerepet: egyrészt a már ismert italok élveznek előnyt, másrészt fontos a jó minőség, ugyanakkor a többség számára (80 százalék) nem játszik különösebb szerepet az, hogy éppen milyen alkoholfajták szerepelnek a reklámokban.

A Heineken Hungária Zrt., az Európai Ifjúsági Kutató-, Szervezetfejlesztő
és Kommunikációs Központ (EIKKA), az Est Média Group, valamint a Sziget
Kft. kutatása a fiatal felnőttek alkoholfogyasztási szokásait, ezen belül a közösség befolyásoló erejét vizsgálta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik