Belföld

Átláthatósági törvényt fogadott el Budapest

A Fővárosi Önkormányzat csütörtöki ülésén - második olvasatban - elfogadta Horváth Csaba szocialista főpolgármester-helyettes javaslatát a fővárosi cégek átláthatóságát növelő intézkedésekről; a javaslathoz Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármester fűzött módosító indítványokat.

Horváth Csaba szerint a BKV szerződései kapcsán megrendült a bizalom a budapestiekben a fővárosi cégek iránt. A bizalom helyreállítása a teljes átláthatóság biztosítása útján érhető el – jelentette ki Horváth Csaba.

Hozzátette: a kizárólagos fővárosi tulajdonban lévő cégek ellenőrzési rendszere “megerősítésre szorul”, ami a belső ellenőrzés hatékonyságának növelésével, valamint a külső ellenőrző szervek szakmai kompetenciájának növelésével valósulhat meg. A fővárosiak által fizetett szolgáltatási díjakból működnek a fővárosi társaságok, ezért jogos a budapestiek igénye, hogy nyilvánossá tegyék, mire és milyen módon költik el a cégek a közpénzeket.

Mint írta, a javaslat célja, hogy váljanak egyértelművé a fővárosi cégeknél az ügydöntő szervek viszonyrendszerei, és a felelősségi és ellenőrzési jogkörök. Cél az is, hogy határozzák meg azokat a stratégiai kéréseket és értékhatárokat, amikor a vállalat csak a felügyelő és/vagy az ellenőrző szervek beleegyezésével köthet szerződést.

A főpolgármester-helyettes javaslatában rögzíti a fővárosi cégeknél dolgozókra vonatkozó gazdasági összeférhetetlenségi szabályokat is.

Emellett javasolta, hogy a jövőben a társaságok igazgatótanácsainak megüresedő helyeire csak az adott vállalat tevékenységi körének megfelelő szakirányú végzettséggel rendelkező embereket lehessen kinevezni. A felügyelőbizottsági elnökökkel kapcsolatban azt javasolta, hogy a jövőben – az állami tulajdonú cégekhez hasonlóan – a fővárosi cégek fb-elnöki posztját elsősorban az Állami Számvevőszék által összeállított listán szereplő személyek tölthessék be.

Az előterjesztésben az is szerepelt, hogy a közgyűlés utasítja az egyszemélyes tulajdonában lévő gazdasági társaságok vezetőit, hogy az általuk megkötött adásvételi, vagyonhasznosítási, vagyon- vagy vagyonértékű jog átadását célzó koncessziós, megbízási, vállalkozási, ügynöki és egyéb, gazdasági társaságokkal vagy egyéni vállalkozókkal 2003. január 1-jét követően megkötött, vagy korábban megkötött, de 2003. január 1-je után is hatályban lévő szerződések adatait a honlapjukon tegyék közzé.
Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakciójának vezetője hozzászólásában azt hangsúlyozta, hogy Horváth Csaba évek óta minden vizsgálatot ellenzett, s mivel ügyek sokaságáról van szó, ezért az ellenzék kénytelen volt az ügyészséghez fordulni például a BKV ügyében.
Mint fogalmazott, hiteltelen az a kezdeményezés, amelynek értelmében a szocialisták olyan átláthatósági bizottságot akarnak felállítani, melynek a vezetésével Steiner Pált bíznák meg, aki szintén ellene szavazott a korábbi, ez irányú kezdeményezéseknek.
“Mi az ügyészségben jobban bízunk, mint önökben (…) ezeket mi nem átláthatósági, hanem megúszhatósági programnak hívjuk” – mondta a közgyűlés előtt Tarlós István.
Steiner Pál, az MSZP fővárosi frakcióvezetője szerint az ügyészségnek meghatározott a feladatköre, és vannak olyan ügyek, amelyekkel a tulajdonosnak kell foglalkoznia, a tulajdonos pedig a közgyűlés.
Hozzátette: a vizsgálandó cégek túlzott önállóságot kaptak, ezért olyan rendszerek alakultak ki, amelyekre a tulajdonosnak nem volt rálátása. Ezért az a cél, hogy a tulajdonos megszüntesse a visszaélést, a pazarlást, ez a tulajdonos felelőssége, erre az ügyészség nem képes – tette hozzá.
Az indítványt végül Demszky Gábor főpolgármester módosító indítványával együtt fogadták el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik