Belföld

Véget ért a vasutassztrájk

12 óra után valamennyi vasútvonalon megindult a közlekedés. A sztrájk befejezése után a szakemberek azonnal megkezdték a menetrend mihamarabbi helyreállítását. A miniszter elítélte a sztrájkot.

A reprezentatív szakszervezetek által meghirdetett figyelmeztető sztrájk véget ért kedden délben, a vasúti közlekedés ismét beindult. A munkabeszüntetés néhány száz vonatot érintett, de 10 és 12 óra között gyakorlatilag teljesen állt a vasúti közlekedés.

Az eddigi, hasonlóan rövid időtartamú sztrájkok tapasztalatai alapján, várhatóan a délutáni órákra az elővárosi vonatforgalom már kiszámíthatóvá válik, a távolsági és InterCity vonatok előreláthatóan az esti – későesti órákban már menetrend szerint közlekednek. A nemzetközi vonatokat a határállomások befogadták – írja a MÁV a lapunknak eljuttatott közleményében.

Megindult a vonatforgalom a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt (GYSEV) vonalain is. A menetrendszerinti közlekedés várhatóan késő délután áll helyre a Sopron-Győr, valamint a Sopron-Szombathely vasútvonalakon. A sztrájk nem érintette a Szombathely-Körmend-Szentgotthárd vonal vonatpótló buszainak közlekedését, azok menetrend szerint közlekedtek.

Nem kell helyjegyet és pótjegyet venni az IC-re

A sztrájk napján 10 és 24 óra között belföldön az InterCity (IC) vonatok helyjegy és pótjegy megváltása nélkül vehetők igénybe.

Előre megváltott menetjegyek esetében – amennyiben az utasok a sztrájk időszakára szóló utazásukról lemondanak – a fizetett menetdíjat, IC/IP pótjegy árát kezelési költség levonása nélkül visszatérítik a pénztárakban. A sztrájk miatt elmaradó IC, IP vonatokra megváltott helyjegyek, pótjegyek árát kezelési költség levonása nélkül térítjük vissza.

A megvásárolt menetjegyek, IC/IP pótjegyek visszatérítése a sztrájk meghirdetésének időpontjától, a sztrájk lemondását vagy felfüggesztését követő ötödik nap 24 órájáig igényelhető kezelési költség nélkül. Az egyéb úton benyújtott visszatérítési igényeket a sztrájkot követő egy hónapig tudja MÁV befogadni.

További információ a MÁVDIREKT ügyfélszolgálaton, a helyi tarifával hívható 06 (40) 49 49 49-es telefonszámon kaphatnak, illetve a MÁV-START Zrt. honlapján is olvashatnak friss híreket.

Hónig ellenzi a sztrájkot

Ellenzem a sztrájkot, s nagyon nehezményezem, amikor a szakszervezetek vasút által fizetett vezetői azt nyilatkozzák, hogy sikeres a sztrájk, mert káoszt tudtak okozni a vasúti közlekedésben – mondta kedden Hónig Péter közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter az MTI-nek.

A tárca vezetője azt követően válaszolt újságírók kérdéseire, hogy részt vett a Sopron-Szombathely-Szentgotthárd közötti vasútvonal korszerűsítésének projektindító ünnepségén.
Kifejtette: a szaktárca szívesen folytat tárgyalásokat olyan alternatív javaslatokról, amelyek a szükséges megtakarításokat eredményezik, de ilyenekkel eddig a szakszervezetek nem rukkoltak elő.

Hozzáfűzte, abban már júliusban egyetértettek, hogy változtatásokra van szükség. A szaktárca ki is dolgozta az erre irányuló tervezetet, ám ezt a szakszervezetek elutasították.
Hónig Péter elmondta, most a terv végrehajtásáról folynak a műszaki egyeztetések, apróbb módosítások még lehetnek, de a terv fő vonalaitól nem térhetnek el, hiszen akkor valakinek fedeznie kellene a többletköltségeket, vagy biztosítania kellene azt a többletforrást, amire most nincs fedezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik