Belföld

Olcsóbb lesz a távfűtés Salgótarjánban

7,1 százalékkal csökken októbertől a távhődíj a nógrádi megyeszékhelyen, ez a szociálisan nem támogatott fogyasztók körében éves szinten közel négyezer forintos megtakarítást jelent. Az árcsökkentésről kedden döntött a város közgyűlése.

Kiss József, a szolgáltató Tarjánhő Kft. ügyvezető igazgatója az utóbbi hónapokban többször is közölte, hogy Salgótarjánban nem csökkentenek árat. A keddi közgyűlésen a cégvezető mégis erre tett javaslatot “a negyedik negyedévre megismert gázárat, valamint a jelenlegi viszonylag kedvező forint/dollár árfolyamot figyelembe véve”.

Az októbertől érvényes csökkentett díj éves szinten 7595 forintos megtakarítást jelent a szociálisan támogatott fogyasztói körben, míg a nem támogatottaknál 3911 forintot. A cég ezt a számítást egy átlaglakásra vonatkoztatva végezte el.

A Tarjánhő vezetője először az áprilisi közgyűlésen jelentette be, hogy nem csökkentenek árat októbertől, mert a gázárcsökkenés eredményéből az EMFESZ felé fennálló 240 millió forintos adósságukat fizetik vissza. Ezt legutóbb október közepén erősítette meg egy ellenzéki szocialista képviselő kérdésére, miután az önkormányzat ülésein többször is vita volt amiatt, hogy más városokban olcsóbb lesz a szolgáltatás.

A Tarjánhő korábbi tájékoztatása szerint egy átlagos energiafelhasználású, 52 négyzetméteres salgótarjáni lakásban éves szinten bruttó 239 ezer forint az alapdíj és a hődíj, ami havonta 20 ezer forint körüli átlagdíjat jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik