Belföld

Nincs megegyezés a kampányfinanszírozásról

Nem született megállapodás a parlamenti pártok között arról, hogy tudnák-e támogatni a Transparency International Magyarország és a Freedom House Europe kampányfinanszírozásról szóló törvényjavaslatának szövegét az Országgyűlésben.

Az MSZP, az SZDSZ és az MDF a jelenlegi formájában támogatja a szöveget, de kérik, hogy a javaslatot egészítsék ki a pártfinanszírozásra vonatkozó felvetésekkel. A három párt képviselői ennek ellenére azt nyilatkozták, hogy a javaslatot ebben a formában is megszavaznák.

Kampányszámla

A Fidesz és a KDNP a megbeszélésen több szakmai észrevételt is megfogalmazott. A két párt azt az ígéretet tette az egyeztetésen, hogy a jövő hét közepére elkészítik konkrét javaslataikat az ügyben. A Fidesz még erre a hétre összehívott egy ötpárti egyeztetést, amelynek a párt- és a kampányfinanszírozás lesz a témája.

A kampányszámla bevezetésével minden parlamenti párt egyetért, a kampányidőszak hosszával kapcsolatban azonban vannak viták. A jelenlegi tervezet 60 napot javasol, a Fidesz és a KDNP viszont 30 napot tartana megfelelőnek. A két párt – ígéretük szerint – a jövő hét közepéig megvitatja, hogy meg lehet-e egyezni egy 45 napos kampányidőszakban.

Maximum 5 millió

Minden parlamenti párt támogatja, hogy jogi személyek maximum öt-, természetes személyek pedig legfeljebb kettőmillió forinttal támogathassanak egy pártot egy kampányidőszak alatt.

A politikai hirdetésekben a legnehezebb megegyezni. A probléma abból adódik, hogy a kampányidőszak alatt a cél a választói együttműködés növelése, de eközben az is fontos, hogy ne kerüljön túl sokba egy politikai kampány.

A Fidesz és KDNP szintén a jövő hét közepére ígérte, hogy megvitatja, mekkora legyen a költési limit, tehát az az összeg, amit a pártok kampányra fordíthatnak. A két társadalmi szervezet azt javasolja: a jelenlegi egymillió forint helyett képviselőjelöltenként ötmillió forintot lehessen a kampányra fordítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik