Belföld

A válság miatt kevesebb a gyerek

Idén júliusig 2,1 százalékkal kevesebb gyerek született, mint egy évvel korábban. A lakásépítési kedvezmény eltörlése, a gyes lerövidítése és a munkahely elvesztése miatt halasztják el sokan a gyerekvállalást – írja a Népszabadság.

2009 első hét hónapjában 56 ezer gyerek született hazánkban, 2,1 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban – derül ki a KSH előzetes adataiból. A demográfiai intézet a gyermekvállalás elhalasztását a párkapcsolat megromlása és a biológiai akadályok mellett a munkahely veszélybe kerülésével indokolja. A nők 71 százaléka szerint előnytelenül alakulnának a munkahelyi kilátásai, ha elmennének szülni. Ezt támasztotta alá a férfiak válaszai is: 61 százalékuk úgy vélte, párjának munkahelyi problémákkal kellene szembenéznie.

A 2,1 százalékos csökkenés a gazdasági válság mellett az új influenza terjedésével is indokolható – idézi a Népszabadság Kapitány Balázs demográfust. Szerinte az alacsonyabb születésszám két válságkezelő intézkedéssel magyarázható: az alsó középosztály gyerekvállalási kedvét a lakásépítés szociálpolitikai kedvezményének eltörlése és a gyes lerövidítése is korlátozza. Ugyanezen réteget érintheti a legsúlyosabban a családfő munkájának elvesztése is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik