Belföld

MSZP: Szijjártó panamázott

Az MSZP szerint Szijjártó Péternek nincs erkölcsi jogalapja arra, hogy morális ítéleteket osztogasson.

Szabó Zoltán, az MSZP országgyűlési képviselője és Neupor Zsolt, az MSZP győri elnöke vasárnapi budapesti sajtótájékoztatójukon elmondták, hogy Szijjártó Péternek, a Fidesz elnöki stábja vezetőjének már papírja van arról, hogy “mutyizott és panamázott” Győrben. A bíróság ugyanis jogerősen visszautasította, hogy Szijjártó Péter jó hírét sértő lett volna az az állítás, miszerint a gazdasági bizottság elnökeként 2007 októberében fideszes politikusoknak és családtagjaiknak juttatott támogatást.

A családtagok nyertek

Neupor Zsolt felidézte, hogy két évvel ezelőtt a bizottság két fideszes tagja dolgozta ki a mikro- és kisvállalkozások támogatásáról szóló pályázat elbírálásának szempontjait, majd az általuk kitalált szempontok szerint nyertek a cégeik a családjukkal együtt.

Hozzátette: az egyik társaság 11 millió forintot, egy másik 800 ezret, egy harmadik pedig 400 ezret kapott.

A szocialista politikus kitért arra: a Fidesz védekezése, miszerint az érintettek nyilvánosságra hozták, hogy pályáztak, csak részben igaz, mert nem minden céget tüntettek fel, és van olyan, amelyik nem is lett volna jogosult a támogatás elnyerésére.

Hiányzó erkölcsi magaslat

Szabó Zoltán úgy látja: a bíróság jogerősen kimondta, hogy az az erkölcsi magaslat, ahonnan Szijjártó morális ítéleteit osztotta, nem létezik, és azt kérte a fideszes politikustól, hogy ne álljon ki többet sajtótájékoztatót tartani arról, milyen korrupciós problémákkal küzd az ország.

Szabó Zoltán kitért arra: abból, hogy egy párt képviselői miként kormányozzák a választók által rájuk bízott településeket, joggal lehet következtetni arra, hogyan kormányozná ez a párt az országot.

Az ügy előzménye: Neupor Zsolt egy két évvel ezelőtt sajtótájékoztatón kifogásolta, hogy a győri önkormányzat Szijjártó Péter által vezetett gazdasági bizottsága fideszes politikusok és családtagjaik tulajdonában lévő cégeknek több millió forintot juttatott, amit klasszikus mutyizásnak, régimódi panamázásnak minősített. Szijjártó Péter jó hírnév megsértése miatt indított személyiségi jogi pert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik