Belföld

Miért éppen outsourcing?

A változó piaci körülmények hatására egyre több vállalat dönt szervezeti átalakítás mellett annak érdekében, hogy működése hatékonyabbá és eredményesebbé váljék. Ennek egyik módja az alaptevékenységhez szorosan nem kapcsolódó területek, így például a bér- és humánügyvitel kiszervezése.

Amikor az outsourcingról hallunk, a kiszervezés mellett az első érvként többnyire az hangzik el, hogy hatékonyabbá teszi a vállalati működést. Miben nyilvánul meg ez pontosan?

Miért éppen outsourcing? 1

Syrjänen-Barkóczy Eleonóra, a NEXON stratégiai és kereskedelmi igazgatója:
Elsősorban abban, hogy a kiszervezést követően az adott tevékenységet annak szakértői végzik.

A külső szolgáltatónál dolgozó szakembereknek ugyanis a folyamatos képzéseknek köszönhetően általában magasabb fokú tudás áll rendelkezésére, nagyobb hozzáértéssel és több gyakorlattal rendelkeznek, ráadásul egy megosztott környezetben automatizálják az ügyviteli folyamatokat.

Ennek köszönhetően jobb hatásfokkal dolgoznak egy általánosabb feladatokat végző munkatársnál. A kiszervezés mellett döntő cégeknél így csökkenhetnek a költségek, miközben a szolgáltatás minősége javul és a kockázat is kisebb lesz. Szintén fontos szempont persze a rugalmasság, hiszen az outsourcing rugalmasan alkalmazkodik a vállalati igényekhez, mérethez: a szolgáltatók a végzett tevékenység mértéke és az aktuális munkavállalói létszám alapján állapítják meg a munkadíjat.

A bér- és humánügyvitel területén belül melyek azok a tevékenységek, melyeket jellemzően kiszerveznek a cégek?

S-B. E.: A legjellemzőbb természetesen a bérszámfejtés, valamint hozzá kapcsolódóan a cafeteria- és munkaidő-nyilvántartás, de szintén egyre többen döntenek a személyügyi adminisztráció , a toborzás, a képzés és a teljesítményértékelés kiszervezése mellett is. De ha az outsourcing alapgondolatát nézzük, a végső cél az lenne, hogy valamennyi, az alaptevékenységhez nem tartozó tevékenységet az adott vállalat egy szakértő szolgáltatótól vegyen igénybe.

A NEXON-t elsősorban a bérügyviteli szoftvere, a piacvezető nexONBÉR kapcsán ismerhetjük. Mikor és hogyan kezdtek el foglalkozni az outsourcinggal?

Miért érdemes kiszervezni?

– Növeli a hatékonyságot.
– Belső erőforrások szabadulnak fel.
– A HR jobban tud fókuszálni a stratégiai feladataira.
– Sok esetben csökkennek a költségek.
– Csökkennek a kockázatok, hiszen egy megbízható külső szolgáltató anyagi és erkölcsi felelősséget vállal munkájáért.
– Rugalmas.
– A korszerű technológia, valamint naprakész tudással rendelkező szakemberek munkájának köszönhetően minőségi javulás érhető el.

S-B. E.: Számos ügyfelünknél előfordult, hogy a vállalat bérszámfejtő szakembere ilyen vagy olyan okokból a bérszámfejtési időszak alatt nem állt rendelkezésre. Ilyenkor, lévén az általunk fejlesztett szoftvert használták, hozzánk fordultak segítségért, s mivel minden szükséges eszköz: – a saját fejlesztésű szoftver, valamint a szakértelem – is rendelkezésre állt, sikerült áthidalni a váratlanul bekövetkező szakértői erőforráshiányból adódó problémákat.

Ügyfeleink igénye alapján 1994-ben kezdtük meg a bérszámfejtési outsourcing szolgáltatási tevékenységünket,
ennek keretében jelenleg 60 000 munkavállaló bérszámfejtését végezzük. Mindamellett azonban számos ügyfelünknél már a cafeteria-, a munkaidő- és a személyügyi nyilvántartás feladatait is mi végezzük.

Szoftverfejlesztőként nyilván előnnyel is indulhatnak más szolgáltatókkal szemben, hiszen folyamatosan innovatív megoldásokat, a legfrissebb szoftvert tudják biztosítani ügyfeleiknek…

S-B. E.: Valóban igyekszünk szolgáltatásunk minőségét folyamatosan fejleszteni. Ennek eredményeként vezettük be legutóbb például az interaktív dolgozói önkiszolgáló rendszert is, melynek segítségével a munkavállalók maguk is bevonhatók a személyügyi munkába: jogosultságuknak megfelelően választhatnak a cafeteriaelemek között, kezelhetik a jelenléti ívüket, jelentkezhetnek a vállalati képzésekre, bekapcsolódhatnak a teljesítményértékelésbe vagy lekérdezhetik a bérjegyzéküket.

Tudjon meg többet a bér- és humánügyviteli outsourcinggal kapcsolatos lehetőségekről!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik