Belföld

Elkészült az MSZP választási programtervezete

Elkészült az MSZP választási programjának úgynevezett értékvázlata, amit az országos elnökség keddi ülésén már megvitattak - írta szerdai számában a Népszabadság.

A többoldalas, Haladás és biztonság címet viselő dokumentumot Lendvai Ildikó pártelnök jegyzi. Az anyag szerint a párt nemcsak a választásokra, “hanem a jövőre készül, értelmes együttműködésre törekszik”, de vállalja a politikai versenyt, és kiáll értékeiért. “Egyértelművé teszi, mi különbözteti meg a jobboldaltól.” Nemzeti összefogást szorgalmaznak, kiállást ígérnek a nemzetgazdasági és kulturális érdekekért, “a határon túli magyarság boldogulásáért” – írta a Népszabadság.

A lap úgy tudja, a dokumentum négy ponton “modellkorrekciót” kezdeményez. Fejlesztő és szolgáltató államot kínál, amely újraértelmezi az állam szociális és jogvédő funkcióit. A gazdaságot kettős súlypontra kell helyezni: egyfelől a legmodernebb iparágak, a K+F térségi középpontjává tenni, másfelől a képzetleneknek, a szegényeknek és alacsony iskolázottságúaknak is munkahelyet kell biztosítani.

A dokumentum leszögezi: a privatizáció befejeződött. “A meglévő állami cégekre kevés kivétellel szükség van, sőt arra is, hogy a bővülő atomerőmű vagy az új gázvezeték is köztulajdonban legyen.” Társadalmi “akadálymentesítésre” van szükség. Meg kell könnyíteni a munkahelyre való eljutást, az internetkapcsolatokat, az információkhoz való hozzáférést, a digitalizációt.

Föl kell számolni az “igazságtalanságokat, s megszervezni a társadalmi önvédelmi mozgalmakat”. Vagyis: “Új jogi és szervezeti garanciákat kell kiépíteni a fogyasztók védelmében a multinacionális óriásszervezetekkel szemben az élelmiszer-biztonság, a banki eljárások, a versenyszabályzás területén, a joghátrányok vagy előítéletek által sújtottak védelmére” – írta a Népszabadság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik