Belföld

A Kórházszövetség elégedett – Villáminterjú!

A Kórházszövetség lapunknak nyilatkozó elnökségi tagja elégedett a kormánnyal történt egyeztetés eredményeivel. Szerinte a gyógyításhoz pénz kell, most pedig pluszforrásokat ígértek. Ilyen szempontból pedig mindegy, hogy technikailag hogyan zajlik a finanszírozás.

Amennyiben a kormány betartja a most elfogadott javaslatot, elégedett leszek az eredménnyel – mondta az FN.hu-nak Baráth Lajos, a Magyar Kórházszövetség elnökségi tagja. A kórházak érdekvédői és a kormányzat közti egyeztetésen is résztvevő kórházigazgató szerint a keddi döntéssel a kormány elismerte: eddig nem volt megfelelő az egészségügy finanszírozása.

Baráth Lajos kiemelte: október elsejétől 4,5 milliárd pluszforrást kap az egészségügy, decemberben pedig még egyszer kapnak kiegészítést. A makói és a szentesi kórház főigazgatója azt is nagy eredménynek tartja, hogy a három hónapos utófinanszírozást kettőre csökkentették.

Véleménye szerint így a kórházaknak esélye nyílik arra, hogy az adósságaikat konszolidálják. “A betegellátás szempontjából elégedett vagyok ezekkel az eredményekkel” – fogalmazott.

Lapunk kérdésére Baráth Lajos elmondta: az a lényeg, hogy decemberben megkapják a zavartalan betegellátáshoz szükséges fedezetet. “Hogy mindez 2010-ben hogy érinti majd a finanszírozást, nem érdekes” – véli a Kórházszövetség elnökségi tagja. Hozzátette: ebből a szempontból az is mindegy, hogy bázisfinanszírozás vagy teljesítményvolumen-korlát van, ez csak finanszírozástechnikai kérdés. “A beteg gyógyulni, az orvos gyógyítani akar. Ehhez pedig pénz kell” – mondta Baráth Lajos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik