Belföld

Zöld út a magyar vakcinának

Megkapta a forgalombahozatali engedélyt az új influenza vírusa ellen kifejlesztett magyar vakcina. Ez azt jelenti, hogy keddtől kezdhetik kiszállítani az oltóanyagokat.

Megkapta a forgalombahozatali engedélyt az új influenza vírusa ellen kifejlesztett magyar vakcina – jelentette be Székely Tamás hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

A dokumentum birtokában kedden elkezdődik az oltóanyagok kiszállítása – mondta Falus Ferenc országos tiszti főorvos.

Három ütemben adják be a H1N1 influenzavírus elleni térítésmentes védőoltásokat. Először azokat oltják, akik súlyos betegségben szenvednek, illetve a várandós nőknek, az egészségügyi dolgozóknak, valamint a lakosság biztonságát és alapvető ellátását szolgáló, illetve a legfontosabb infrastruktúrát működtető embereknek. Ezzel egy időben kezdődik meg az egészségügyi vagy ápolást, gondozást nyújtó intézmények dolgozóinak, és az intézményekben huzamosabb ideig gondozott emberek és a lakosság biztonságát és alapvető ellátását szolgáló, illetve ezt az infrastruktúrát működtető – legfeljebb 300 ezer – ember beoltása is.

A második ütemben a 14 év alatti egészséges gyermekeket és az oktatási intézmények dolgozóit oltják be – közölte az országos tiszti főorvos még hétfőn. A harmadik ütemben pedig a félévesnél fiatalabb csecsemőkkel egy háztartásban élők kapják meg a védőoltást. Falus Ferenc ugyanakkor megjegyezte: hat hónapos kor alatt a védőoltás nem adható be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik