Belföld

Szocialista bizottság dönt a magyar uniós biztosról

A pártvezetésből alakult háromfős bizottság hallgatja meg azokat a szocialista politikusokat, akik szóba jöhetnek az Európai Bizottság (EB) magyar biztosaként - tudta meg az MTI több forrásból.

Az MTI úgy tudja, hogy erről a múlt heti elnökségi ülésen született döntés. A testület tagja Lendvai Ildikó pártelnök, Szekeres Imre elnökhelyettes és Mesterházy Attila frakcióvezető.

Az elnökség döntött arról is, hogy a testület egyeztet Bajnai Gordon miniszterelnökkel is, aki hivatalosan jogosult arra, hogy a jelölt személyét megnevezze.

Felmerültek nevek

Az elmúlt hetekben számtalan név jelent meg a sajtóban. Az esélyesek között említették Kovács László jelenlegi biztost, Veres János volt pénzügyminisztert, Vadai Ágnes honvédelmi államtitkárt, Herczog Edit uniós képviselőt, Fazakas Szabolcs volt EP-képviselőt, Szili Katalin leköszönt házelnököt, Balázs Péter külügyminisztert, Botka László polgármestert, Gráf József agrárminisztert, Baráth Etele parlamenti képviselőt, Iván Gábor szakállamtitkárt és Ficsor Ádám lemondott titkosszolgálati minisztert, illetve Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt is.

Az MTI értesülései szerint a háromtagú bizottság elbeszélget a lehetséges jelöltekkel, felméri, hogy ki ambicionálja valóban a posztot, majd e beszélgetések eredményeiről beszámol az elnökségnek.

Konkrét határideje nincs annak, hogy Magyarországnak meddig kell megneveznie az uniós biztos személyét, de szem előtt kell tartani: novemberben várhatóan megkezdődnek a bizottsági meghallgatások Brüsszelben.

Bajnai neve

Bajnai Gordon neve is többször felmerült lehetséges EU-biztosként a sajtóban. A miniszterelnök ezt legutóbb, az Egyesült Államokban tett látogatása során cáfolta. Úgy fogalmazott: modortalanság lenne, ha önmagát támogatná, hiszen neki a jelölés a feladata.

A kormányszóvivő korábban többször is elmondta: a magyar biztos jelölésénél a terület a lényeges, és ehhez kell a személyt megkeresni.

Kovács útja

Kovács László 2004 novemberétől tölti be a EB magyar biztosi posztját, de öt évvel ezelőtt már júliusban kiderült, hogy José Manuel Barroso vezeti a bizottságot. Kovács László “első körben” az energiaügyekért felelt volna, de az európai parlamenti (EP) bizottsági meghallgatásakor kiderült: nem támogatják. Ezt követően kapta Kovács László az adóügyeket.

Az EB-nek október végén jár le a mandátuma.

A biztosokat ugyan a tagállamok jelölik, de hogy melyik területet kapja az adott ország jelöltje, azt az EB elnöke dönti el és az EP hagyja jóvá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik