Belföld

A jövő hét végétől mehetünk oltatni

Tíz-tizenkét napon belül megkezdődhet a lakosság oltása az újinfluenza ellen, ha az Omninvest megkapja az engedélyeket. A normál influenza elleni oltásból tavaly 1,5 millió vakcina fogyott.

Egy-másfél héten belül megkezdődhet az új típusú influenza elleni oltás, ha a jövő héten megkapja a vakcina forgalomba hozatali engedélyét az Omninvest – tudta meg az FN.hu az egészségügyi tárcától.

2000 forint alatt

Az oltás ára várhatóan 2000 forint alatt lesz, annak, aki nem ingyen jut a vakcinához. 5,3 millió oltást kell beadni, ebből 4 millió a pandémiás, 1,3 millió pedig a szezonális vakcina; 2 millió oltóanyag térítés ellenében a gyógyszertárakban hozzáférhető lesz.

Az oltóanyagot gyártó cég ugyanis az engedélyhez szükséges összes dokumentációt benyújtotta az Országos Gyógyszerészeti Intézethez.

Figyeljék a híreket!

Mind a minisztérium, mind az ÁNTSZ folyamatosan tájékoztatja a lakosságot az új típusú influenza megelőzéséről, kezeléséről, tüneteiről, az oltóanyag gyártásáról, az oltóanyag mennyiségéről. Az ÁNTSZ 30.000 felvilágosító plakátot juttatott el és 550.000 lakossági tájékoztatót küldött el iskoláknak.

Tanévkezdéskor az egészségügyi miniszter valamint az oktatási és kulturális miniszter információs tájékoztató csomagot juttatott el a közoktatási és a felsőoktatási intézményeknek. Mind a minisztérium, mind az ÁNTSZ honlapját folyamatosan frissítik új információkkal, de a médián keresztül is sok tudnivaló jut el a lakossághoz.

Három ütem

Három ütemben adják be a H1N1 influenzavírus elleni térítésmentes védőoltásokat. Először azokat oltják, akik súlyos betegségben szenvednek, illetve a várandós nőknek, az egészségügyi dolgozóknak, valamint a lakosság biztonságát és alapvető ellátását szolgáló, illetve a legfontosabb infrastruktúrát működtető embereknek. Ezzel egy időben kezdődik meg az egészségügyi vagy ápolást, gondozást nyújtó intézmények dolgozóinak, és az intézményekben huzamosabb ideig gondozott embereknek, valamint a lakosság biztonságát és alapvető ellátását szolgáló, illetve ezt az infrastruktúrát működtető – legfeljebb 300 ezer – ember beoltása is.

A második ütemben a 14 év alatti egészséges gyermekeket és az oktatási intézmények dolgozóit oltják be – közölte az országos tiszti főorvos még hétfőn. A harmadik ütemben pedig a félévesnél fiatalabb csecsemőkkel egy háztartásban élők kapják meg a védőoltást. Hat hónapos kor alatt azonban a védőoltás nem adható be.

1,5 millió vakcina

A hagyományos influenza elleni oltásból az Egészségügyi Minisztérium tájékoztatása szerint 1,3 millió vakcina áll térítésmentesen a lakosság rendelkezésére, tavaly további kétszázezer vakcina fogyott el a patikai forgalomban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik