Belföld

Nyomozók vizsgálják a Magyar Telekomot

A Nemzeti Nyomozó Iroda kiterjesztette a Magyar Telekom Nyrt.-nél a márciusban ismeretlen tettes ellen indított, hűtlen kezeléssel kapcsolatos nyomozását - közölte a társaság.

A vállalat márciusban számolt be először arról, hogy az NNI a Magyar Telekom-csoport tagjai által kötött bizonyos szerződések és egyéb ügyek kapcsán eljárást indított.

A rendőrség szeptember 21-én értesítette arról a cég vezetőit, hogy nyomozását kiterjesztették a munkavállalók személyes adataival a belső független vizsgálat keretében történt esetleges visszaélés vizsgálatára.

Az NNI a nyomozás eredményeképpen az általa vizsgált kifizetésekkel kapcsolatban bizonyos személyek ellen büntetőjogi szankciókat célzó vádemelést javasolhat az ügyészségnek.

A Magyar Telekom a 2008. évről szóló jelentésében a macedón tanácsadói szerződésekkel kapcsolatban azt közölte, hogy 6 szerződést vizsgálnak független elemzők. Az ezekkel összefüggő költségek tavaly 5,4 milliárd forintot tettek ki.

A Magyar Telekom már 2006 februárjában megbízta az amerikai White and Case jogi irodát két, összesen 8 millió euró értékű tanácsadási szerződés kivizsgálásával, ezeket a távközlési cég két montenegrói érdekeltsége kötötte.

Ennek előzményeként a PricewaterhouseCoopers könyvvizsgálói nem írták alá a Magyar Telekom 2005-ös pénzügyi beszámolóját, “a gyanús montenegrói tranzakciók miatt”. A belső vizsgálatot a cég macedóniai érdekeltségeinek hasonló ügyleteire is kiterjesztették.

Ezekben az ügyekben több vizsgálat is folyik, s a cég közleménye szerint a hatóságok büntető- vagy polgári jogi szankciókat alkalmazhatnak, beleértve a pénzbüntetést is, illetve további változtatásokat kezdeményezhetnek a cégcsoport üzleti tevékenységével és megfelelőségi programjával kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik