Belföld

Erkölcsi bizonyítvánnyal lopták el a pénzt?

Miskolcról Budapestre tartott az a pénzszállítmány, amely útközben valahogy elpárolgott. Az egyik internetes újság szerint a bankjegyeket téglákkal helyettesítették az elkövetők. Ezek valószínűleg belső emberek voltak, akiket általában rendkívül körültekintően választanak ki a cégek, emellett törvény írja elő, hogy kizárólag büntetlen előéletű vagyonőrök kísérhetik, vezethetik a kocsikat.

A pénzszállítással foglalkozó cég különösen nagy értékű – ötszázmillió forint fölötti – lopás miatt tett feljelentést – mondta az FN.hu-nak Dobi Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. A nyomozásnak konkrét iránya van, de a rendőrség egyelőre még nem adhat ki semmilyen információt – közölte. Azt, hogy a cég saját emberei követték-e el a bűncselekményt, Dobi sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta. A konkrét irányba elindított nyomozás azonban ezt látszik alátámasztani.

Az egyik országos hálózattal rendelkező, pénzszállítással is foglalkozó vállalat, a G4S Magyarország ügyvezető igazgatóját kérdeztük meg a belső gyakorlatról, aki lapunknak elmondta, hogy a pénzszállító autókat működtető vállalkozásoknál eltérő, hogy ki férhet hozzá a szállított értékekhez. Ezt csak az érintett cég tudná megmondani, ám ők nem nyilatkoznak, amíg tart a nyomozás. Nincs átfogó szabályrendszer vagy jogszabály, ami mindenkire vonatkozna. Pintér Gábor a sajátjukról nem kívánt beszélni, a másokét pedig nem akarta minősíteni.

A pénzszállítás rendkívül speciális pszichikai és fizikai állóképességet igénylő munkakör, ezért a G4S-nél szigorú normákat tartalmazó teszteléssel választják ki az állományt, akiket elméleti és gyakorlati területen rendszeresen és folyamatosan továbbképeznek – olvasható a honlapjukon. Ahhoz, hogy valaki pénzszállító autón dolgozzon, vagyonőri vizsgát kell tennie – mondta Pintér Gábor. Erről viszont már törvény rendelkezik.

A személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló törvény célja, hogy a közrend, a közbiztonság javítása érdekében erősítse a vállalkozás keretében végzett ilyen jellegű szolgáltatások törvényességét. Értékszállításra, szállítmány kísérésére kizárólag személy- és vagyonőr jogosult. Az erről szóló igazolványt csak az kaphatja meg, akinek megfelelő végzettsége van, büntetlen előéletű, és nem is folyik ellene büntetőeljárás. Aki ebben a szakmában dolgozik, hivatásbeli titoktartási kötelezettség terheli minden olyan tényt, adatot illetően, amelyről a szerződés teljesítése során szerzett tudomást.

A pénzszállítási tevékenységhez a vállalkozásoknak a Magyar Nemzeti Bank engedélyére van szükségük, és a jegybank rendszeresen ellenőrzi is őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik