Belföld

Legfeljebb felfüggesztettet kaphat Budaházy

Felfüggesztett börtönt javasolt az ügyész vádbeszédében az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészületével vádolt Budaházy Györgynek: a kommandósok kíséretében érkező vádlottat hősként fogadták a szimpatizánsok.

A vád szerint Budaházy 2006 őszén és 2007 tavaszán tucatnyi, interneten közzétett írásában buzdított a kormány és az Országgyűlés erőszakkal történő elkergetésére.

Budaházy az eljárás során nem tagadta le az írásokat, de azt hangoztatta, hogy nem bűnös, csak élt a véleményszabadság jogával.

A szerdai tárgyaláson a néhány hónapja országgyűlési képviselők sérelmére elkövetett terrorcselekményekkel meggyanúsított Budaházy Györgyöt rendkívüli biztonsági intézkedések közepette, kommandósok sorfala mögött kísérték a tárgyaló terembe. Eközben a vádlottat szimpatizánsai fennhangon üdvözölték: “Éljenek a hősök!” és “Kitartás Gyuri!” a tárgyalóteremben.

A védőbeszéd és az utolsó szó után várhatóan még ma délután kihirdeti elsőfokú ítéletét a Fővárosi Bíróság Budaházy György államellenes cselekménye ügyében.

Az eljárásban egyszer már született elsőfokú döntés, amely felmentő volt, ám azt a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon hatályon kívül helyezte, és új elsőfokú eljárásra utasított.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik