Belföld

Egy évet kapott Budaházy

Egy év - három évre felfüggesztett - börtönbüntetésre ítélte az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészülete miatt Budaházy Györgyöt szerdán a Fővárosi Bíróság első fokon.

A döntés ellen Budaházy György és védője fellebbezett, így a büntetőper a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik majd másodfokon.
A Fővárosi Bíróság szóbeli indoklása szerint Budaházy 2006 ősze és 2007 tavasza között közzétett írásaiban túllépte a véleménynyilvánítás szabadságának alkotmányos határait azzal, hogy erőszakkal fenyegetett. Budaházy György írásaiban a kormány és az Országgyűlés távozását szorgalmazta, ennek érdekében mozgósította olvasóit és erőszakot helyezett kilátásba, például amikor azt írta: “Takarodjatok, ha élve meg akarjátok úszni!”

A bíróság szerint a harcias nyelvezetű írásokban megfogalmazott erőszakos fenyegetés elég közvetlen és konkrét volt az állam elleni bűncselekmény előkészületének megállapításához. Budaházy támadásról, ütközetről, Budapest blokádjáról, közlekedési útvonalak lezárásáról írt. A bíróság szerint Budaházy olyan erőszakos cselekményekre mozgósította olvasóit, melyek közvetlen célja az alkotmányos rend megváltoztatása volt. Ugyanakkor a bíróság megállapította, hogy az előkészület távoli volt, és a vádlott személyében rejlő társadalmi veszélyesség nem tette szükségessé a végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását, így Budaházyt az ügyészi indítványhoz hasonlóan egy év három évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.

Az ítélethirdetés után a hallgatóság fekete ruhás, árpádsávos zászlókat lengető tagjai “Budaházy! Budaházy!” kiáltásokkal búcsúztak a vádlottól, hangosan szidalmazták a bíróságot, majd elénekelték a Himnuszt.

Budaházy György kommandósok között az ítélet indoklását hallgatja (fotó: MTI)

Budaházy György kommandósok között az ítélet indoklását hallgatja (fotó: MTI)

A három hónapja terrorcselekményekkel és országgyűlési képviselők elleni támadásokkal meggyanúsított, előzetes letartóztatásban lévő Budaházyt tucatnyi kommandós kísérte a szerdai tárgyalásra. Budaházy György azért van előzetes letartóztatásban, mert az ügyészség gyanúja szerint 2007 elején egy több emberből álló, Hunnia mozgalomnak nevezett csoportot hozott létre és vezetett azért, hogy országgyűlési képviselők elleni támadásokkal, őket megfélemlítve befolyásolják a parlamenti döntéseket. Egy szeptemberi közlés alapján összesen 12 gyanúsítottja van a csoportnak, amely az ügyészség szerint bűnszervezetben követte el a bűncselekményeket.

Budaházyt június 17-én vették őrizetbe, a bíróság június 19-én előzetes letartóztatásba helyezte.
A gyanú szerint Budaházy utasítására hajtotta végre egyik bűntársa a Hiller István oktatási és kulturális miniszter családi háza elleni lőfegyveres támadást, és az ő utasítására dobtak Kóka János, az SZDSZ akkori elnökének épülő házára Molotov-koktélt 2007 decemberében. Budaházyt azzal is gyanúsítják, hogy az idén április elején utasítást adott bűntársainak arra: helyezzenek el két országgyűlési képviselő házánál időzítő szerkezettel ellátott, futball-labdába rejtett, nagy mennyiségű robbanóanyagot, amit egy időben akartak felrobbantani. A bűncselekményt a rendőrség közbelépése akadályozta meg.

Budaházy Györgyöt a főügyészség két rendbeli emberölés előkészületével, robbanóanyaggal és robbanószerrel visszaéléssel, valamint “állami szerv kényszerítése céljából fegyverrel kapcsolatos, közveszélyt okozó bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekménnyel” gyanúsítja.
Budaházy György az Erzsébet híd 2002-es lezárásával híresült el, később számos tüntetést szervezett, részt vett a Szabadság téri szovjet emlékmű megrongálásában is.

2002-ben az Erzsébet híd forgalmát egy hétköznap reggel keresztbe állított személygépkocsikkal akasztotta meg néhány tucatnyi demonstráló, a forgalom csak délre állt helyre. A Fővárosi Bíróság a híd lezárása miatt közérdekű üzem megzavarásának kísérlete miatt 2008 novemberében jogerősen harminc nap közérdekű munkára ítélte Budaházy Györgyöt és öt társát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik