Belföld

Bajnai: nem az a baj, ha egy vezető jól keres

Nem az a baj, ha a piaci versenyben részvevő, de köztulajdonban lévő vállalat vezetője jól keres, baj akkor van, ha ez nem párosul a cég jó teljesítményével - felelte újságírói kérdésre Bajnai Gordon miniszterelnök szerdán, egy budapesti tájékoztatón.

“Azért kezdeményeztem, hogy hozzák nyilvánosságra az állami és önkormányzati társaságoknál felső vezetők jövedelmét és szerződési viszonyait, mert több ügy, így a BKV-nél az látszott, hogy nagyon nincs rend ebben a kérdésben” – jelentette ki a miniszterelnök. Hozzátetette azt is, hogy ” helyenként a közpénzekkel való olyan bánásmód alakult ki, amely a pofátlanság kategóriájába esett”.

Az állam dolga az, hogy ha már ez bekövetkezett, próbálja elejét venni, hogy a jövőben ne lehessen a közpénzekkel felelőtlenül bánni, ezért kellett hétfőn közzé tenni a vezetői jövedelmekről szóló információkat – hangsúlyozta Bajnai Gordon. “Azt gondolom, hogy miközben az önkormányzati vállalkozásoknál nincs a kormánynak kényszerítő ereje, az önkormányzati választásoknál a választók majd megítélhetik, hogyan bánnak az ő közpénzeikkel” – magyarázta a kormányfő.

Bajnai Gordon jelezte, hogy a kormány a saját hatáskörében tovább kíván menni, így a nemzeti vagyonkezelőnél és azoknál a minisztériumoknál, amelyek közvetlenül irányítanak állami vállalatokat nézzék meg, vajon túllépnek azokon a normákon, amelyeket korábbi kormányrendelet állapított meg, például a végkielégítések indokoltsága, mértéke, időbeli terjedelme esetében.

Az is fontos, hogy ezen a konkrét problémán túl alakuljon át az állami és önkormányzati irányítás gyakorlata, legyen átlátható és számon kérhető, legyen világos, hogy milyen elvek alapján dőlnek el a fizetések és a végkielégítések – folytatta a miniszterelnök. A közvagyont ugyanúgy jól kell működtetni mint a magánvagyont, sőt erkölcsi alapon még jobban – jelentette ki Bajnai.

Bejelentette: felkérte a pénzügyminisztert és rajta keresztül a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt, hogy a következő hetekben készítsenek részletes felmérést, és ezután a fejlett piacgazdaságokban honos vállalatirányítási gyakorlatot alakítsák ki az állami tulajdonú cégeknél. Bajnai Gordon közölte: az a vállat, amely állami támogatást szeretne kapni, legyen az közlekedési vállalat, vagy pályázó önkormányzati vállalkozás, az alaptámogatáson túl csak akkor jöjjön többlettámogatásért, ha alkalmazza a legkorszerűbb, átlátható vállalatirányítási gyakorlatot.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.