Belföld

Amerikában lobbizik az MKP

Szili Katalin Párizsban az Európa Tanács Közgyűlésének elnökével találkozik, az MKP küldöttsége az Egyesült Államok kongresszusánál lobbizik a szlovák nyelvtörvény ellen.

A szlovákiai nyelvtörvény nyomán kialakult helyzetről, a pozsonyi lépésekkel kapcsolatos magyar álláspontról tájékoztatja az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének elnökét Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke. A hétfő délelőtti párizsi megbeszélésén jelen lesz Eörsi Mátyás képviselő is. Az Országgyűlés elnöke az elmúlt héten Brüsszelben és Hágában folytatott négypárti parlamenti delegáció élén megbeszéléseket, ugyancsak a szeptember elsején hatályba lépett szlovák nyelvtörvény nyomán kialakult helyzetről.

A szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) küldöttsége Az Egyesült Államokba utazik, hogy lobbizzon a vitatott szlovákiai nyelvtörvény módosítása ellen – közölte Csáky Pál pártelnök a TA3 szlovák hírtelevíziónak nyilatkozva. A pártelnök szerint az MKP küldöttsége azt kívánja elérni, hogy az amerikai kongresszus határozatban ítélje el a nyelvtörvényt. Csáky közölte, hogy már folytatott tárgyalásokat az amerikai magyarok képviselőivel, és meghívást kapott tőlük.

A TA3 megszólaltatta Max Telekit, az Amerikai Magyar Koalíció (HAC) elnökét is. „Remélem, hogy az amerikai képviselőház külügyi bizottsága meghallgat minket. Ha a szlovák kormány nem változtatja meg álláspontját a törvénymódosítással kapcsolatosan, szakértők jutnak szerephez, akik azzal fognak érvelni, hogy Szlovákia megszegte a nemzetközi megállapodásokat” – mondta Teleki. Marek Madaric szlovák kulturális miniszter közölte: az MKP döntése a küldöttség amerikai útjáról példátlan kampány, amely arra irányul, hogy külföldre „exportálják” a nyelvtörvénnyel kapcsolatos hazugságokat. Madaric nem zárta ki, hogy ennek diplomáciai következményei lesznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik