Belföld

Melegek helyett a zsinagógát dobálták

Nem volt teljesen békés a szombati melegdemonstráció, bár a rendőrség elválasztó taktikája eredményes volt. A Meleg Büszkeség Menetén részt vett Gyurcsány Ferenc, aki távozása óta először jelent meg a nyilvánosság előtt. A vandálok a melegekhez nem, csak a rendőrökhöz fértek hozzá, őket viszont – csakúgy, mint a zsinagógát – megdobálták.

Később kezdődött a meleg Büszkeség Menete, mert a várost annyira lezárták, hogy sok felvonulni vágyó nem ért időben a Felvonulási térre, ahonnan a menet indult.

Tudósítónk és a szervezők szerint mintegy 1000-1500 ember vonulhatott végig az Andrássy úton, valamennyien konszolidált ruhákban, legfeljebb egy-egy vicces feliratot viselve. A menet kezdetén külföldi részt vevők arra figyelmeztették az egybegyűlteket, hogy már kivívott szabadságjogokat is el lehet veszíteni, így Európa több országában máris sérül a gyülekezési szabadság.

Nézze meg képeinket a melegfelvonulásról (Galéria - Fotó: Gáti András)

Nézze meg képeinket a melegfelvonulásról (Galéria – Fotó: Gáti András)

A rendőrség távoltartó taktikája eredményes volt: minden keresztutca hosszan le volt zárva, így az összesen néhány száz ellentüntető nem fért hozzá a menethez. A felvonulók a kávéházakban ücsörgőktől és az Erzsébet téren részt vevőktől szimpátiát és tapsot kaptak, és kellemes őszi piknikhangulatban fejezték be a demonstrációt az Erzsébet téren.

Az ellentábor 2-300 tagja párhuzamos utcákon kísérte a menetet tisztes távolból, majd a Deák téren megütköztek a rohamrendőrökkel, akik a Dohány utcai zsinagóga felé szorították őket; a vandálok itt letépték a zsidó fesztivál plakátjait és megdobálták a zsinagógát, mielőtt kis csoportokban feloszlottak volna. A rendőrség közölte: összesen 32 embert állítottak elő.

Nézze meg képeinket a melegfelvonulásról (Galéria - Fotó: Gáti András)

Nézze meg képeinket a melegfelvonulásról (Galéria – Fotó: Gáti András)

Politikai szervezetek igyekeztek minél gyorsabban véleményt nyilvánítani: az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség a forgalom korlátozása és az emberek megbotránkoztatása miatt elítélte a rendezvényt, míg az MSZP közölte: minden polgártársunknak joga van a félelemmentes és méltóságteljes élethez.

Ha a Meleg Büszkeség Menete finom részletei iránt is érdeklődik, kattintson ide.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik