Belföld

Békés menet, megdobált zsinagóga – percről percre

Békésen és jó hangulatban ért véget az idei melegfelvonulás az Erzsébet téren; a rendőrség ellentüntetőket távol tartó stratégiája bejött. Az 1000-1500 felvonuló között ott volt Gyurcsány Ferenc volt kormányfő és több ismert, kormányközeli politikus is. A mintegy 200-250 ellentüntető a Deák téren megdobálta a rendőröket, majd a Dohány utcai zsinagóga ellen fordult. Események percről percre az FN.hu-n.

19.20

Szétoszlottak a Corvin előtt kiabáló homofób tüntetők.

19.01

Helyreállt a forgalom a fővárosban, a rendőrség megszüntette az útlezárásokat.

18.02

Megvertek egy fiatal nőt az Astorián lévő villamosmegállóban; az áldozat a melegfelvonulás pólóját viselte – közölte az MTI. A támadók – két-három férfi – a Kossuth Lajos utcai árkádok alól bukkant elő, átrohant a villamosmegállóban álló nőhöz, és szó nélkül ütlegelni kezdték. Az ütésektől a szemüveges nő a földre esett, bántalmazói ekkor bele is rúgtak. A megtámadott nő a fején és karján sérült meg.

Nem sokkal korábban kővel dobáltak meg a rendzavarók egy rendőrautót a Rákóczi út és a Kazinczy utca sarkán. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) az esetről kiadott közleménye szerint a rendőrök az elkövezőket – összesesen 11 embert – fogtak el.


17.38

A Corvin áruház előtt néz farkasszemet 150-200 vandál mintegy 100 rendőrrel. Itt lesz este a Meleg Büszkeség hetének zárórendezvénye – jelentette munkatársunk.

17.04

A rendőrség elbontotta a kordont a Deák tér és a Károly körút találkozásánál, hamarosan megindulhat a forgalom. A Deák téri metróállomást is megnyitották. A rendőrségi erők elhagyták a teret.

17.02


Nézze meg képeinket a melegfelvonulásról (Galéria - Fotó: Gáti András)

Nézze meg képeinket a melegfelvonulásról (Galéria – Fotó: Gáti András)

Két rendzavarót a rendőrök, egyet a mentők vittek el a Kossuth Lajos utca és a Semmelweis utca sarkáról – jelentette a távirati iroda tudósítója.

17.00

Az Astoriánál a rendőrök civil segítséggel kaptak el egy rendbontót, őt később a vandálok majdnem meglincselték, a rendőrök menekítették ki és tuszkolták be egy bérház ajtaján.

16.07

A rohamrendőrök a Dohány utcai zsinagóga felé szorították az ellentüntetőket, akik ott letépték a zsidó fesztivál plakátjait és megdobálták a zsinagógát.

A rendőrség kisebb csoportokra bontotta a randalírozókat.

16.02

Némi kő- és üvegdobálás volt azért: a Deák téren, a villamosmegállóban rendőröket céloztak a vandálok, de a rendfenntartók hamar szétkergették őket.

15.57

Véget ért a Meleg Méltóság Menete a szervezők bejelentése szerint; a részt vevők a metróaluljáró felé távoznak.

Az Erzsébet téren kellemes őszi piknikhangulattal, barátságos emberekkel találkozott tudósítónk, aki ismét kiemelte: magamutogató demonstrálóval nbem találkozott, inkább humoros pólókat hordtak a résztvevők.

15.45


Nézze meg képeinket a melegfelvonulásról (Galéria - Fotó: Gáti András)

Nézze meg képeinket a melegfelvonulásról (Galéria – Fotó: Gáti András)

Eddig két embert állított elő a rendőrség – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Egyikük vadászcsúzlit tartott magánál, a másikat eltűnés miatt körözték, hárman pedig az Anker-köznél megütöttek egy angol állampolgárt.

15.38

A menet a Deák térre ért, nő a feszültség – mondja munkatársunk.

A kordonnál állók többsége mosolyog, integet, csakúgy, mint az Andrássy út kávéházaiban ücsörgők, akik szintén szimpatizáltak a felvonulókkal.

15.25

A mintegy 120-150 ellentüntető “Mocskos buzik!” és “Menjetek haza!”kiabálással fogadták – tisztes távolból – a menetet az Oktogonnál – jelentette másik tudósítónk.

A Meleg Méltóság Menete előtt tíz perccel egy esküvői menet ment arra, azokat megtapsolták. “Így kell ezt” – kiabálták munkatársunk szerint.

15.20

Az Oktogonnál a körúton lévő ellentüntetők miatt megállt néhány másodpercre a menet; a rendőrök arra bíztatják a résztvevőket, hogy menjenek tovább.

15.02

Megszólalt a politika.

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) tiltakozik a Meleg Méltóság Menet megrendezése ellen – nyilatkozta Kállay Katalin, az IKSZ szervezője szombaton. A felvonulás biztosítása rengeteg anyagi eszközt emészt fel, korlátozza a forgalmat és megbotránkoztatja az embereket – érvelt. “Jól látható, hogy a kormányzat évek óta nyomást gyakorol a budapesti rendőrségre, hogy engedélyezzék a menetet” – mondta Kállay Katalin.

Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke a Magyar Helsinki Bizottságnak címzett levelében biztosította a szervezetet arról: “a baloldal kiáll minden polgártársunk jogáért a félelemmentes, méltóságteljes élethez”. A politikus Steigler Sándornak, a szervező Szivárvány Misszió Alapítvány kuratóriumi elnökének is írt: “Ma nem önök vizsgáznak. Ma Magyarország vizsgázik. Vizsgázik jogtiszteletből, demokráciából, egymás iránti tiszteletből, emberségből” – olvasható a pártelnöki levélben.


14.58

A menetben ott van még Eörsi Mátyás szabad demokrata országgyűlési képviselő, Bauer Tamás volt SZDSZ-es politikus, Kende Péter író és Léderer András, az SZDSZ Új Generációjának volt elnöke.

14.49

A beszédek után most indult el a menet, amely egy hatalmas, 60 méteres szivárványos zászló után megy.

Magyarország korábban modell volt Európa számára az emberi jogok gyakorlása terén, de már nem az – mondta el beszédében Paata Sabelashvili, az ILGA-Europe (Nemzetközi Leszbikus, Meleg, Biszexuális, Transznemű és Interszexuális Egyesület) vezetői testületének tagja, aki felszólította a meneten résztvevőket, hogy pont ezért mutassák meg, mennyire bátrak, és azt is, hogy a megfélemlítők nem győzhetnek.

A történelem igazolja, hogy a kivívott jogokat is elvehetik – mondta Juris Lavrikovs, az Ilga-Europe kommunikációs menedzsere, aki szerint a gyülekezési jogot már korlátozzák is sok helyütt Európában, és nem lehet tudni, melyik alapjog sérül legközelebb.

14.10

Az Erzsébet tér csak a Nádor utca felől közelíthető meg; a téren nagyon erős a rendőri jelenlét, mintegy 30 ellentüntető álldogálhat elszórtan, nagyon sok viszont az újságíró és a civil – jelentette munkatársunk a helyszínről.
Ezek szerint ismét médiaesemény készül.

13.50

Gyurcsány Ferenc nem nyilatkozik, csak feleségével, Dobrev Klárával részt vesz a rendezvényen; tudósítónk szerint ezt nem minden felvonuló fogadja osztatlan lelkesedéssel.

“Voltunk, vagyunk, leszünk” feliratú transzparensről és az Amnesty Inernational tagjainak tömeges jelenlétéről számolt még be kollégánk a helyszínről.

13.36

Tudósítónk szerint a részt vevők öltözéke feltűnően konszolidált: mintha a várakozók között melegek nem is, csak szimpatizánsok lennének – monda.

Két kapucnis fiatalember – vélhetően az ellentábor tagjai – a demonstrálók lufijait pukkasztják ki.

13.30

Több százan gyülekeznek és várnak a beléptetésre a Felvonulási téren, hogy részt vegyenek a Meleg Méltóság Menetén – jelentette az FN.hu helyszíni tudósítója. A hangulat inkább várakozással teli, mintsem feszült, mindenki a részt vevők számát próbálja megtippelni.

A rendezvén első szenzációjaként megjelent a beléptetőkapunál Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, akire rárepültek a fotósok. A volt kormányfő a jelek szerint nemcsak a gyülekezésen, de a felvonuláson is részt vesz.

Nagy a biztonság

Rendkívüli biztonsági intézkedések mellett szombat délután egy órakor kezdődött a Meleg Méltóság Menet a Hősök terétől az Erzsébet térre. Az előző évek atrocitásai miatt a rendőrség az Andrássy út mellett a környező mellékutcákat is hermetikusan lezárja, hogy a felvonulók „dobótávolságon kívül kerüljenek”. A szervezők a résztvevőktől is óvatosságot kérnek.

A Kodály-köröndnél jelentős rendőri egység áll, tucatnyi mikrobusszal és több járőrautóval várakoznak a rendőrök. A Keleti pályaudvar közelében, a Fiumei út elején legalább 15 rendőrségi mikrobusz és több járőrautó áll, a Városháza parkban és az Erzsébet tér környékén legalább 60, teljes védőfelszerelést viselő rendőr várakozik mikrobuszokban, rendőrautókban, illetve a tereken – tudósított a rendőrségi előkészületekről a távirati iroda.

Előkészületek az Andrássy úton (Fotó: MTI)

Előkészületek az Andrássy úton (Fotó: MTI)

Elzárva vonulnak

A szervezők korábbi közlése szerint a menethez csak a kiindulási pontnál, a Felvonulási téren lehet csatlakozni, és a menetbe belépők nem is távozhatnak idő előtt, csak az Erzsébet téren.

Az idei felvonulásra a tavalyinál több embert várnak, ugyanis több európai szervezet jelezte, hogy jönni szeretnének. Összesen 1500-2000 résztvevő vonulhat az Andrássy úton.

A melegfelvonulás története

Melegfelvonulást Európa valamennyi nagyvárosában tartanak több tíz-, néhol több százezer ember részvételével. A magyarországi meleg közösség 1997 óta szervezi meg évenként a melegfelvonulást, amely tíz éven keresztül békésen, incidensek nélkül zajlott. 2007-ben azonban az ellentüntetők tojásokkal, homokkal és fekáliával telt zacskókkal, kövekkel és Molotov-koktéllal dobálták meg a felvonulókat. Az eseményt elhagyó melegeket aztán a kisebb csoportokba verődött szélsőségesek az este folyamán egyenként vadászták le. 2008-ban a támadások már a felvonulást megelőzően is megindultak: a szervezők irodájának otthont adó szórakozóhelyre Molotov-koktélt dobtak, a menetet az egy évvel korábbinál is erőszakosabb támadás érte, ám a rendőri biztosításnak köszönhetően különösebb incidens nélkül lezajlott az esemény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik