Belföld

Kettőkor indul a melegek menete

Rendkívüli biztonsági intézkedések mellett szombat délután egy órakor kezdődik a Meleg Méltóság Menet a Hősök terétől az Erzsébet térre. Az előző évek atrocitásai miatt a rendőrség az Andrássy út mellett a környező mellékutcákat is hermetikusan lezárja, hogy a felvonulók „dobótávolságon kívül kerüljenek”. A szervezők a résztvevőktől is óvatosságot kérnek.

A felvonulás résztvevői szombat délután egy órakor gyülekeznek majd az Andrássy út Hősök tere felé eső oldalán. Ott megnyitó beszédek lesznek, majd délután két órakor indul a menet az Erzsébet tér felé, végig az Andrássy úton, ahova a tervek szerint 15.30-ra érnek majd át.

Erős rendőri biztosítás

A BRFK komoly erőkkel készül a Meleg Méltóság Menet biztosítására. „Az Andrássy útra merőleges utcákat a rendőrség, az Andrássy úttól egy-két utcányi távolságra, tehát dobótávolságon kívül fogja lezárni” – áll a szervezők közleményében. (A lezárásokról pontos részleteket itt olvashat!)

Útlezárás szombaton (Forrás: BRFK)

Útlezárás szombaton (Forrás: BRFK)

A Felvonulási téri gyülekező és az Erzsébet téri megérkezés ideje alatt a rendőrség kordonnal fogja védeni a résztvevőket. A rendezvény után az elvonulást a rendőrség biztosítja.

Menet közben nem lehet csatlakozni

A menethez csak a kiindulási pontnál, a Felvonulási téren lehet csatlakozni. A Felvonulási téren a várakozási területet kordonnal veszik körül, csak az ide belépők tudnak majd a menetben részt venni. A későn érkezők nem tudnak csatlakozni, és a menetből távozni sem lesz lehetőség a felvonulás ideje alatt.

Arra kérik a vonulókat, hogy lehetőleg ne a Városligeten keresztül érkezzenek, azt a területet ugyanis a rendőrség nem tudja teljesen ellenőrizni. A szervezők azt kérik, hogy a rendezvény után a felvonulók egyenesen a legközelebbi metróállomáshoz menjenek, lehetőleg csoportban, mivel a rendőrség ezt az útvonalat még védeni fogja. De azt tanácsolják, hogy mindenki olyan öltözékben menjen, amelyben – mint fogalmaznak – rendőri védelem nélkül is biztonságban haza tudnak menni.

A szervezők a beléptető kapunál mindenkit ellenőriznek, és a táskákat, csomagokat is átvizsgálják. „A megbízott önkéntesek megtagadhatják a belépést, ha úgy ítélik meg, hogy bármi miatt a menet biztonságára veszélyt jelent a vonulni szándékozó jelenléte, illetve a belépésnél nem volt közreműködő az érintett” – áll a közleményben.

Tilos a vízipisztoly

A szervezők kérése alapján a rendezvényre tilos üvegpalackot, szúró-vágó eszközt, fegyvert, ernyőt, rúddal ellátott transzparenst és a testi épség megsértésére alkalmas egyéb eszközt vinni, de például a vízipisztolyokat is kitiltották. Ha valaki innivalót vinne magával, a beléptetésnél bele kell majd innia, biciklivel pedig csak az követheti a felvonulást, aki ezt előre jelezte.

A szervező Szivárvány Misszió Alapítvány azt javasolja, hogy a résztvevők kényelmes cipőt viseljenek, a felvonulást pedig nem ajánlják sem időseknek, sem gyerekeknek, sem pedig krónikus betegséggel küzdőknek.

Visszautasítják a közleményt

A Budapesti Rendőr-főkapitányság felhívta a Meleg Méltóság Menete szervezőinek figyelmét arra, hogy a menetben részt vevők tartózkodjanak minden olyan magatartástól, amely alkalmas lehet a közízlés megsértésére. Amennyiben a helyszínen a rendőrség ilyet tapasztal, úgy fel fogja hívni a szervezőket arra, hogy intézkedjenek az általánosan elfogadottól eltérő magatartás abbahagyására. Ha a fenti magatartás a szabálysértés vagy bűncselekmény fokát eléri, úgy a rendőrség a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megteszi – áll a BRFK közleményében.

A rendezvényt szervező Szivárvány Misszió alapítvány viszont “felháborítónak és álságosnak” találja, hogy a homofób
ellentüntetők szólamait felhasználva próbál a rendőrség nyomást gyakorolni és öncenzúrára kényszeríteni a szervezőket és a felvonulókat, vélt vagy valós megfelelési szándékkal a
felvonulást ellenzők elvárásainak eleget téve.

“Felszólítjuk Tóth Gábort, Budapest rendőrfőkapitányát, hogy egyértelműen nevezze meg azt a jogszabályt, amelyben a közízlés és annak megsértésének fogalma meghatározásra kerül” – áll a szervezők lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Záróbuli

Idén a Meleg Méltóság Menetet követő Rainbow Party a Corvin-tetőn lesz. A szervezők nagyobb rendőri jelenlétet kértek a Blaha Lujza térhez, valamint a fesztivál többi helyszínének környékére is. A fesztivál idején valamennyi meleg szórakozóhelyet kiemelten fogja védeni a rendőrség.

Az ilyen fokú rendőri biztosításra – az elmúlt két év rossz tapasztalatain túl – azért van szükség, mert a Jobbik 2009. június 14-én sajtótájékoztatón jelentette be, hogy együttműködést kezdeményez más szélsőjobboldali szervezetekkel. Az együttműködés első konkrét célja pedig a Meleg Méltóság Menet megakadályozása lesz.

Sok embert várnak

Az idei felvonulásra a tavalyinál több embert várnak, ugyanis több európai „testvérszervezet” jelezte, hogy jönni szeretnének, például Bécsből is érkeznek majd melegek a menetre. Így összesen 1500-2000 résztvevőre számítanak.

a melegfelvonulás története

Melegfelvonulást Európa valamennyi nagyvárosában tartanak több tíz-, néhol több százezer ember részvételével. A magyarországi meleg közösség 1997 óta szervezi meg évenként a melegfelvonulást, amely tíz éven keresztül békésen, incidensek nélkül zajlott. 2007-ben azonban az ellentüntetők tojásokkal, homokkal és fekáliával telt zacskókkal, kövekkel és Molotov-koktéllal dobálták meg a felvonulókat. Az eseményt elhagyó melegeket aztán a kisebb csoportokba verődött szélsőségesek az este folyamán egyenként vadászták le. 2008-ban a támadások már a felvonulást megelőzően is megindultak: a szervezők irodájának otthont adó szórakozóhelyre Molotov-koktélt dobtak, a menetet az egy évvel korábbinál is erőszakosabb támadás érte, ám a rendőri biztosításnak köszönhetően különösebb incidens nélkül lezajlott az esemény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik