Belföld

Zsarolást szimatol Tarlós

A kormányzat zsarolását sejti Tarlós István annak a hátterében, hogy a főpolgármester a szocialista Horváth Csabára bízta a BKV felügyeletét - erről a Fidesz fővárosi frakcióvezetője beszélt.

Az ellenzéki politikus úgy véli, azzal, hogy Demszky Gábor az utolsó utáni pillanatban lépett, talán felismerte végre a helyzetet és ezért az elmúlt napokban mintha elkezdett volna intézkedni. A hatáskörátadásról szóló döntése azonban a frakcióvezető számára kapkodónak, “megalkuvónak”, kicsit ijedtnek tűnik. “Mintha attól félne, hogy a kormány bosszút áll rajta”, ha erőteljesebben próbál fellépni – állapította meg.

A frakcióvezető közölte, hogy ez ügyben a budapesti MSZP hihetetlenül viselkedik. Egyrészt “Steiner hazudozik”, mert állandóan az ellenzéket próbálja bemártani azzal, hogy hatalomban tartják Kocsis Istvánt, a BKV vezérigazgatóját.

Ez egy “orbitális hazugság”, jelenleg még él ugyanis az MSZP-SZDSZ-koalíció, mely a közgyűlésben és a bizottságban is bármikor dönthet a leváltásáról. Ugyanúgy megtehetik ezt bármikor, mint ahogy “tíz perc alatt menesztették” az ellenzék megkérdezése nélkül Kocsis Lászlót, a Főkert vezérigazgatóját.

Fejezze be!

“Steiner úr fejezze be ezt a hazudozást”, mert ezt a legkeményebben visszautasítjuk és a közvélemény tudatos félrevezetésének tartjuk – szögezte le. Hozzáfűzte, ha meg “gyávaságból” nem mernek lépni, akkor ne keverjék bele az ellenzéket “a szánalmas koalíciós marakodásba”.

Tarlós István felhívta a figyelmet arra, hogy a koalícióban való bentmaradásról, vagy kilépésről nem üzengetni, bátorságfejlesztő nyilatkozatokat kell tenni, hanem vagy bent kell maradni vagy ki kell lépni. “Ne szövegeljen itt a Steiner”, hanem legyen annyi bátorság benne, hogy kilép. Ha meg kilépnek, akkor “mi ez a hülyeség”, hogy kívülről támogatják a városvezetést. Szakmai döntés helyett egyre nevetségesebb politikai marakodást mutatnak be. Ha netán kilépnek a koalícióból megint eljátsszák majd azt az alakítást, amit a kormányzatnál már bemutatott az SZDSZ. Ez egy színjáték, ami a város rovására megy.

Csak pragmatikus okokból

Tarlós István leszögezte azt is, hogy a koalíció felbomlása esetén politikai támogatást nem kap tőlük Demszky Gábor. Csak pragmatikus okokból nyújtanak segítséget ahhoz, hogy a városnak ezt a súlyos sebét gyógyítgassa. A frakcióvezető megjegyezte, hogy az ellenzék eddig sok javaslatot támogatott a közgyűlésben, ezek azonban kisebb jelentőségűek voltak.

A nagyobb horderejű ügyekben, például a 4-es metró finanszírozásában, a BKV-ügyekben, a beruházások rangsorolásában, az iskolák összevonásában és a városüzemeltetés kérdéseiben azonban soha nem értettek egyet.

A frakcióvezető szerint a jelenlegi történésekbe, akár az egész budapesti MSZP is belebukhat. Úgy vélte, hogy Hagyó Miklós politikailag meggyengült, “s neki az tenne jót, ha időlegesen visszavonulna”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik