Belföld

Lelassult az új vírus

A korábban vártnál jóval kevesebb halálesetet okoz majd Nagy-Britanniában az új influenzavírus a brit hatóságok csütörtökön közzétett, felülvizsgált becslése szerint.

A H1N1 vírustörzs Nagy-Britanniában okozta eddig a legsúlyosabb járványt Európán belül: a nyár közepén volt olyan hét, amikor százezer új esetet jegyeztek fel. Akkoriban az egészségügyi hatóságok attól tartottak, hogy az idei télen akár 65 ezren is meghalhatnak az új vírus okozta járványban.

Sir Liam Donaldson angol-walesi tiszti főorvos azonban csütörtökön közölte: a kormány egészségügyi tanácsadói a járvány jelentős enyhülése nyomán 19 ezerre szállították le a legrosszabb forgatókönyvben szereplő halálozási becslést. Ez a változat azzal számol, hogy a lakosság egyharmada elkapja a kórokozót a tél végéig.

Nagy-Britanniában évente átlagosan 6-8 ezer áldozatot szed a szezonálisan visszatérő influenza.

Az új influenzavírus terjedéséről csütörtökön közzétett legfrissebb összesítés szerint az elmúlt héten már csak 4500 új eset jutott a hatóságok tudomására. A betegség az esetek túlnyomó többségében enyhe lefolyású, de jelenleg 159 fertőzött kórházi kezelésre szorul. Közülük 31-nek az állapota válságos; őket intenzív osztályokon ápolják.

Nagy-Britanniában és Észak-Írországban eddig összesen hetven beteg halt meg. Angliában 61, Skóciában hét, Walesben és Észak-Írországban egy-egy haláleset tartanak nyilván.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik