Belföld

Kocsis strukturális változásokat akar

Szükség van a BKV-nál a strukturális változásokra és további takarékossági intézkedésekre - mondta Kocsis István, a BKV vezérigazgatója pénteken a felügyelőbizottság ülését követő sajtótájékoztatón.

Kocsis István azzal kapcsolatban közölte ezt, hogy a felügyelőbizottság pénteki ülésén elhangzott: a cég 2009 novemberére fizetésképtelenné válhat, ha nem kap segítséget.
Mint mondta, a takarékossági intézkedésektől nem szabad várni, hogy a BKV finanszírozási helyzete megoldódjon. A főváros és a kormány is tudja, hogy a cég alulfinanszírozott, mivel 130 milliárdos kiadás mellett csak 120 milliárd a bevétele, friss hitelhez pedig nehezen jutnak.

Kiszámíthatóságot akar

Azt szeretnék, ha lenne egy olyan törvény, amely kiszámíthatóan garantálja a költségvetési hiány pótlását – mondta.

A struktúraváltás a cég holdingszerű működését jelentené, a takarékosság pedig nem okozna járatcsökkenéseket – derült ki.
Kérdésre válaszolva közölte: “korrektnek” tartja Bajnai Gordon miniszterelnök azon kijelentését, hogy az államtól csak azok az önkormányzati cégek kaphassanak támogatást, amelyek “rendet tesznek és tartanak a házuk táján”. Kocsis István szerint a struktúraváltást ő maga is kezdeményezte a BKV-n belül, amit – mint mondta – nem lehet sokáig halogatni.

Hozzátette: azzal számol, hogy megkapják a támogatást, mert az sem a fővárosnak, sem a kormánynak, sem az utazóknak nem lenne jó, ha fizetésképtelenné válna a cég.

Lemondanak a titoktartási pénzről

A titoktartási pénzekkel kapcsolatban Kocsis István úgy nyilatkozott: 2005-ben került a menedzserszerződésekbe ez a tétel, amit nem tart helyesnek, ezért a 18 vezetőből 17-tel megállapodott abban, hogy lemondanak erről a juttatásról.

Hangsúlyozta: a szeptember közepén tartandó igazgatósági ülésre olyan koncepciót fog kidolgozni, amely felső korlátot szabhat a lelépési pénzeknek.

Szalainé Szilágyi Eleonóra volt humánpolitikai igazgató ügyével kapcsolatban közölte: megkezdték a tárgyalásokat a végkielégítés visszafizetéséről, de ha nem tudnak megegyezni, akkor jogi úton fogják követelni a pénzt. “Az az érzésem, hogy bíróság elé fogunk kerülni” – nyilatkozta Kocsis István.

Vitézy Dávid, a BKV felügyelőbizottságának Fidesz által delegált tagja megismételte: a BKV-nak meg kell tennie mindent, hogy visszaszerezze Szalainé Szilágyi Eleonóra végkielégítését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik