Belföld

Bajnai találkozóra hívta Ficót

Bajnai Gordon magyar miniszterelnök egyeztetést kezdeményez Robert Fico szlovák miniszterelnökkel a két ország közötti feszültség csökkentése érdekében. Fico bármikor nyitott a dologra.

A kormányszóvivői iroda közlése szerint a találkozóra – megfelelő előkészületeket követően – még szeptember első felében sor kerülhet.

Bajnai szerint nem szabad hagyni elmérgesedni a két ország közötti viszonyt. A kormányfő szerint a két ország minden állampolgárának érdeke, hogy enyhüljön a feszültség, amelyet a szlovákiai nyelvtörvény módosítása és a köztársasági elnök európai alapnormákba ütköző, elfogadhatatlan kitiltása okozott.

Ez a feszültség csak táptalajul szolgál az utóbbi napok nyugtalanító incidenseinek, és elvonja a figyelmet a gazdasági válság kezeléséről, amely éppúgy súlyos gondokat okoz Szlovákiában, mint Magyarországon.

védelem

A szlovák nagykövet elleni támadás arra utal, hogy egy puskaporos hordón ülünk – mondta Eörsi Mátyás. A parlamenti képviselő azt javasolta a kormánynak, hogy biztosítsanak speciális védelmet mindenkinek, aki a szlovák államot képviseli Magyarországon. Közölte, hogy véleménye szerint a legkomolyabb rendőri védelmet kell felajánlani. Hozzátette, nem érti a rendőrséget, akik tanúként hallgatták meg az elkövetőket, mert véleménye szerint legalább a közlekedés veszélyeztetése miatt el kellene marasztalni a támadókat. Eörsi Mátyás azt is kijelentette, hogy “a két ország vezetőinek, elsősorban Szlovákiának most végig kellene gondolnia, hogy hova vezethet az a nacionalizmus, amely az elmúlt hetek politikáját jellemzi.

A magyar miniszterelnök szerint a munkatalálkozó célja, hogy konkrét feszültségcsökkentő lépések történjenek, és hogy a vezetők párbeszéde hozzájáruljon a problémák érdemi megoldásához. Bajnai Gordon reményét fejezte ki, hogy a szeptember 1-jén életbe lépő, az európai alapértékekkel ellentétes nyelvtörvény ügyében sikerül jobb belátásra bírni a szlovák felet.

A találkozó részleteiről a két külügyminiszter vasárnapi bledi találkozóján egyeztet.

Robert Fico szlovák miniszterelnök kész bárhol és bármikor találkozni magyar partnerével, és kész megvitatni vele bármiféle témát – közölte az MTI tudósítójával Silvia Glendová, a szlovák kormányfő szóvivője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik