Belföld

Tovább vizsgálják a miskolci paneltüzet

Egyelőre korai kijelenteni azt, hogy a panelépület szigetelőanyaga is közrejátszott a lángok gyors terjedésében a szombat esti miskolci tűzesetnél, az ügyben további helyszíni vizsgálatokra van szükség - mondta Bánky Tamás szakértő.

Az építési termékek minősítésével is foglalkozó Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI Kft.) tudományos igazgatója annak kapcsán beszélt erről, hogy a miskolci tűzoltóság szóvivője vasárnap úgy nyilatkozott: vélhetően a közelmúltban felújított épület külső szigetelőanyaga is hozzájárult a lángok gyors terjedéséhez.

Az ÉMI Kft.-t a miskolci városi tűzoltóság szakértőként vonja be a vizsgálatba, így a társaság szakemberei kedden helyszíni feltáró ellenőrzésre mennek Miskolcra, ennek során mintákat vesznek a károsodott rész környezetéből is – közölte Bánky Tamás.

Hozzátette: csak ezután lehet szakmailag megalapozott véleményt alkotni, és megállapítani, hogy mely komponensek milyen szerepet játszottak a tűz terjedésében.

A társaság tudományos igazgatója elmondta: kétségtelen, hogy éghető hőszigetelőhab is volt a szerkezetben, de sok olyan rendszer minősítetten nagyon jól szerepel a teszteken, amelyet a panelek utólagos hőszigetelésére felhasználnak. Azt kell megállapítani, hogy minősített rendszert alkalmaztak-e, ehhez azonban az összetevők minősítését is külön-külön meg kell vizsgálni. Ez azért fontos, mert nem egyetlen elemtől függ, milyen a homlokzati tűzterjedés egy-egy hőszigetelő rendszer esetén, így a műszaki magyarázatot nem lehet ennyire leszűkíteni – fűzte hozzá.

Bánky Tamás kifejtette: a szigetelés befolyásoló, de nem döntő tényező. Az egész rendszer együttes viselkedése szabja meg a tűz terjedését, így lehetséges jobb éghetési termékből is silány rendszert, kevésbé jó termékekből pedig jó rendszert csinálni.
A százszázalékos állami tulajdonban lévő ÉMI Kft. vizsgálattal, ellenőrzéssel és tanúsítással működik közre az építési termékek megfelelőségének igazolásában, valamint szakértői és tanácsadói tevékenységgel támogatja az építési szakterület résztvevőit.

Miskolcon, az avasi városrész egyik panelházának lakásában szombaton este lobbantak fel a lángok, több lakás kiégett, lakhatatlanná vált. Egy 39 éves asszony és 13 éves fia meghalt, a nő 16 éves lányának állapota továbbra is válságos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik