Belföld

Sehol nem vonulhatnak a neonácik

Hitler helyettesére sem Budapesten, sem pedig a német Wunsiedelben nem lehet közterületen megemlékezni. A neonácik tervezett felvonulását mindkét országban megtiltotta a rendőrség.

A BRFK-hoz tíz bejelentés érkezett. Kilencet már korábban, a tizediket pedig most utasította el a rendőrség a gyülekezési jogról szóló törvényben kapott felhatalmazás alapján.

A magyar fővárosban az NS Front elnevezésű nemzetiszocialista tömörülés szombat délutánra szervezett volna felvonulást Rudolf Hess halálának évfordulója alkalmából.

Nem tarthatnak felvonulást a neonácik Rudolf Hess sírhelyénél sem, mert a német alkotmánybíróság elutasította az augusztus 22-re tervezett menet betiltása felülvizsgálatának a kérését.

Hitler helyettesét Wunsiedelben temették el, miután 1987 augusztusában öngyilkosságot követett el a háborús bűnösök berlin-spandaui börtönében.

Halálának évfordulóján neonáci csoportok évente megemlékezést tartottak a sírjánál, 2005-ben aztán megszigorították az izgatás büntetéséről szóló jogszabályt, ami kellő jogalapot biztosított a rendezvény betiltásához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik